Nieuws uit de Brugse regio

SP.A, SPIRIT willen Use-it naar Brugge halen


Brugge, donderdag 16/6/2005. Het jongerentoerisme collectief "Use-it"moet aan de slag kunnen in Brugge. Dat is alvast de vraag die gemeenteraadslid Jürgen Vanpraet, Pieter-Jan Staelens en Pascal Ennaert verwoorden voor respectievelijk sp-a/animo en spirit/prego .

Use-it bewijst reeds enkele jaren in Gent en sinds kort ook in Antwerpen dat ze als onafhankelijke speler veel in beweging kunnen brengen en ertoe kunnen bijdragen dat de unieke plaats van Brugge binnen het backpackerstoerisme kan worden gestimuleerd. De doorlichting waarop Vanpraet, Ennaert en Staelens in het verleden aanstuurden en waarbij ze ook betrokken waren, moet de basis vormen om ook in Brugge aan de slag te gaan. Maar bij een haalbaarheidsonderzoek mag het alvast niet blijven.

'De rugzaktoeristen van vandaag zijn de viersterrenhotelgasten van morgen'

Brugge is voor vele jongeren uit de ganse wereld een vaste stop bij een Europareis. Met de voorstellen van Use-it kunnen we dit backpackerstoerisme verder uitbouwen. De afgelopen jaren is er door voormalig minister van Toerisme Renaat Landuyt veel geïnvesteerd in de Brugse jeugdherbergen. Zowel de Snuffel in de Ezelstraat, de jeugdherberg in de Baron Ruzettelaan of de jeugdherberg aan de brug in Dudzele ontvingen heel wat middelen voor uitbreidingen en vernieuwingen vanuit Toerisme Vlaanderen. De toenmalige ministers Anciaux, als minister bevoegd voor jeugd, en Landuyt stelden hiertoe zelfs complementaire decreten op.

"Nu de accommodaties om te slapen in orde zijn, moeten we ook het product 'Backpackers in Brugge' verder uitbouwen. We denken aan projecten zoals alternatieve stadsplannen, jeugdspecifieke cultuuragenda's, een infoloket en andere jeugdvriendelijke dienstverlening" aldus Pascal Ennaert van Spirit. "Use-it kreeg van de Vlaams minister voor jeugd de expliciete opdracht om haar werking te verbreden naar de Vlaamse kunststeden. Maar die steden moeten wel zelf mee willen investeren. Het zou jammer zijn mocht Brugge deze boot missen. Als Brugge zich in dit verhaal inschakelt, zit het onmiddellijk in een internationaal backpackersnetwerk dat loopt van Barcelona tot Oslo.'

Use-it bewees in Gent reeds door tal van vernieuwende producten en initiatieven dat jongerentoerisme meer dan ooit kan leven in een cultuurstad. Wat trouwens goed is voor buitenlandse jongeren is ook goed voor Brugse jongeren. "Meer jonge toeristen, meer jonge activiteiten en meer infrastructuur gericht op jongeren zorgt ontegensprekelijk voor een jongere sfeer. En dat heeft een stad als Brugge net nodig" zegt Pieter-Jan Staelens namens Animo. Use-it kan tevens dienen als partner en klankversterker voor prille maar tevens unieke Brugse initiatieven zoals Tapis-Plein.

Alles wat we doen voor het jongerentoerisme is trouwens perfect aanvullend voor het klassieke verblijfstoerisme. "We mogen immers niet vergeten dat de rugzaktoeristen van vandaag de viersterrenhotelgasten van morgen zijn. Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat backpackers tot de belangrijkste bestedersgroepen in toerisme kunnen gerekend worden" aldus sp.a gemeenteraadslid Jürgen Vanpraet.

'Het stadsbestuur staat nu voor de keuze om effectief werk te maken van een jongerentoerismebeleid en dit te laten afstralen op het imago van de stad'.

(FN-Meegedeeld-SPA)
Meer over Politiek    sp.a    Pascal Ennaert    Renaat Landuyt    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag