Nieuws uit de Brugse regio

Zaterdagmiddag weer dynamitering cokesfabriek Zwankendamme


Zeebrugge, donderdag 8/9/2005. Sinds het najaar van 2004 werkt de Ovam aan de sloop van de vervallen gebouwen en installaties van de Kooksfabriek in Zwankendamme, het vroegere bedrijf Carcoke. Na de succesvolle dynamiteringen op 30 oktober 2004 en 28 mei 2005, haalt de Ovam op 10 september om 14 uur een stenen schouw van 70 m en een betonnen kolenbunker van 50 meter neer.

Net zoals bij de vorige dynamiteringen zijn de schouw en de bunker vooraf binnenin gereinigd met water op zeer hoge druk. Zo is uit de 'lege' bunker nog 140.000 kg fijn kolenstof gehaald. Alle vervuilde onderdelen zijn uit de bunker verwijderd zodat na verkleining alle beton kan gerecycleerd worden als bouwstof. Op die manier kan de Ovam vasthouden aan haar principe om, zelfs bij moeilijke klussen, maximaal efficiŽnt en veilig te werken, en tegelijk het milieu en de kosten te bewaken.

Deze derde en laatste dynamitering is bijna het einde van de eerste saneringsfase op de site. De voorziene werken zijn volgens plan uitgevoerd en binnen het vooraf berekende budget van 8,5 miljoen EUR.

De Ovam blikt tevreden terug op een veilig en vlot verloop van de werken, en vooral op de goede samenwerking met alle betrokken besturen, in het bijzonder de stad Brugge. Bovendien heeft tijdens de werken geen enkele arbeider een noemenswaardig arbeidsongeval opgelopen en kon de hinder voor de bewoners en bedrijven in de buurt beperkt worden.
Om alle betrokkenen in de omgeving op de hoogte te brengen van de dynamitering, bedeelde de stad Brugge een brief aan de omwonenden en werden de nabijgelegen bedrijven vooraf aangeschreven. De Kooksfabriek kan het best bereikt worden via de Lanceloot Blondeellaan in Zeebrugge. De toegangswegen tot het terrein zijn vanaf 13 uur afgesloten.

(FN-Meegedeeld-OVAM)
Meer over Milieu    Zeebrugge    Zwankendamme    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag