Nieuws uit de Brugse regio

Spirit zeer ongelukkig met EXit editoriaal


Brugge, woensdag 9/11/2005. Spirit heeft in een open brief aan Luc Fossaert, hoofdredacteur van het Brugse cultuurblad Exit, zijn ongenoegen geuit over het editoriaal van de maand november, waarin het door Spirit uitgewerkte cultuurproject voor de komende jaren werd gehekeld.

'De toonzetting is zelfs dusdanig dat wij ons niet van de indruk kunnen ontdoen dat dit onvervalste stem(ming)makerij is. U haalt snoeihard uit naar de spirit-plannen, zonder naar de persconferentie te komen of verduidelijkende vragen te stellen. We kregen enkel een kort mailtje waarin u uw beklag maakte dat uw Brugse cultuurkrant geen plaatsje in het plan kreeg! ' reageert Spirit in de brief die werd geteld door Pascal Ennaert en Bart Caron.

'Je steekt de draak met het gegeven dat de cultuurministers van spirit sinds 6 jaar voor een zware injectie zorgen in het Brugse cultuurbeleid. Op zes jaar tijd zijn de middelen die vanuit Brussel naar Brugge komen met 2/3de gestegen. Niemand kan er om heen dat er zonder de spirit-ministers geen erfgoedcel, geen cultuurbeleidscoördinator, geen aanvullende subsidie voor het cultuurcentrum, ja, zelfs geen Concertgebouw zou zijn,' stellen de auteurs die van Exit meer respect hadden verhoopt.

'U verwijt ons 'weinig interessante en doordachte' voorstellen. Vreemd dan toch dat wij vanuit Brugse cultuurmiddens tot op heden bijna uitsluitend gunstige tot zeer positieve reacties ontvingen… Wij zeggen van het Cultuurcentrum trouwens niet, zoals u insinueert, dat het haar artistieke opdracht moet verzaken ten voordele van haar andere decretale taken, zoals gemeenschapsvorming. Wij zeggen alleen dat het Cultuurcentrum ook die gemeenschapstaken moet opnemen… Als u stelt dat het Symfonieorkest van Vlaanderen en het Collegium Instrumentale Brugense onmogelijk kunnen fusioneren, dan bewijst u hiermee vooral een conservatieve houding die blind is voor opportuniteiten. Het is evenzeer jammer dat u de kansen niet ziet van een erfgoedcampus, of een Unesco-centrum voor Erfgoed en Toerisme, …' stelt Spirit dat zet 'pro kritische en onafhankelijke journalistiek' te zijn. 'Daar beantwoordt het editoriaal van EXit echter helemaal niet aan… Wij kunnen ons dus niet van de indruk ontdoen dat dit stem(ming)makerij is en verwachten dat u in het vervolg wat objectiever te werk gaat, zoals het een journalist waardig is.'

(FN-Meegedeeld-Spirit)

Meer over Concert    Politiek    Pascal Ennaert    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag