Nieuws uit de Brugse regio

Spirit vraagt informatiecampagne voor vreemdelingen rond verkiezingen


Brugge, zaterdag 7/1/2006. Op 8 oktober 2006 mogen voor het eerst ook migranten die afkomstig zijn van buiten de EU naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar met het fel bevochten migrantenstemrecht lijkt nog niet alles in kannen en kruiken, omdat de regering geen haast heeft, met de praktische invulling van dit stemrecht.

Spirit Brugge, bij monde van Pascal Ennaert, vreest dat het nog wel even kan duren voor de noodzakelijke uitvoeringsbesluiten in het Belgisch Staatsblad zullen verschijnen: 'Niettemin zullen niet-genaturaliseerde vreemdelingen die hier vijf jaar verblijven op 8 oktober aan de gemeenteraadsverkiezingen mogen deelnemen'.

Wie?

Brugge telde volgens de officiŽle cijfers van de Vlaamse dienst Algemene Planning en Statistiek in 2004 2.827 niet-genaturaliseerde vreemdelingen oftewel 2,42% van de bevolking, waarvan 63% Europeanen uit de Europese Unie, 16% Europeanen van buiten de Europese Unie, 9% Aziaten, 4% Amerikanen, 3% Afrikanen, 3% afkomstig uit de Maghreblanden, 1% Turken en 1% Congolezen. Spirit Brugge vermoedt dat ruim de helft hiervan in aanmerking komt voor het gemeentelijk stemrecht.

Informatie

Spirit Brugge vreest dat de migranten niet tijdig geÔnformeerd zullen zijn over de verkiezingen. In een parlementaire vraag van spirit-parlementair Fauzaya Talhaoui over de aangelegenheid stelde federaal minister Dewael dat het er in de praktijk op neer komt dat de gemeenten initiatieven zullen moeten nemen om de nieuwelingen te informeren. Spirit Brugge vraagt dan ook dat de stad Brugge zo snel mogelijk de nodige initiatieven neemt en tijdig start met een inventarisatie van de potentiŽle nieuwe kiesgerechtigden en een politiek neutrale informatiecampagne met meertalige folders en infomomenten.

Nodig?

Dat zulks nodig is, blijkt volgens Spirit uit de lage opkomst van vreemdelingen uit de Europese Unie bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Slechts vijftien procent deed dat toen. Ook bij de verkiezingen voor de Moslimraad in 2005 was laattijdige informatie en een gebrek aan duidelijkheid een reden voor vele potentiŽle kiezers om thuis te blijven. 'Een informatiecampagne voor deze nieuwe Vlamingen in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen kan ook een belangrijk signaal zijn dat deze mensen hier welkom zijn, ongeacht of ze nu uit landen van de Europese Unie, rijke landen als de VS of Japan, ontwikkelingslanden uit Afrika en AziŽ of de Magreblanden en Turkije komen. Brugge kan hiermee aansluiten bij een traditie van culturele openheid die teruggaat tot de middeleeuwen.' stelt spiriter en lid van de Brugse Samenwerking Pascal Ennaert.

(FN-Meegedeeld-Spirit)
Meer over Politiek    Pascal Ennaert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag