Nieuws uit de Brugse regio

Spirit met oplossing voor gevaren fietsers aan Scheepsdaele


Brugge, donderdag 26/1/2006. Spirit Brugge wil een dringende aanpak van het kruispunt ter hoogte van de Scheepsdalebrug, en de Sint-Pieterskaai. Voor fietsers is dit een levensgevaarlijke situatie. Daarom stelt spirit Brugge, bij monde van Maarten Van Maele en Pascal Ennaert, voor om op dit verkeersknooppunt het principe van
'alle-fietsers-groen' toe te passen.

Aan het kruispunt aan de Scheepsdalebrug doen zich meerdere problemen voor.

Probleem 1:

Als je met de fiets van de Sint-Pieterskaai richting de Steenkaai wilt, moet je oversteken aan het verkeerslicht. Wanneer je samen voor het rood staat met de auto's, zou je normaal gezien verwachten dat de fietsers eerst groen krijgen en daarna de wagens. Hier is dat echter niet zo. Eerst vertrekken de auto's en wanneer het verkeer volop op dreef is gekomen mogen de fietsers de baan op. Dit is een levensgevaarlijke situatie.

Probleem 2:

Een tweede gevaarlijk punt op dit kruispunt is de brug. Deze is absoluut niet aangepast voor de combinatie auto-, fietsverkeer. De brug is veel te smal. Als fietser kan je niet anders dan je assertief op te stellen en voor auto's, bussen en vrachtwagens te rijden, en dit tot aan de overkant van de weg. Wanneer twee auto's, laat staan twee bussen of vrachtwagens, elkaar kruisen kan er onmogelijk nog een fietser tussen. Bij rood licht is het bijna onmogelijk om je te positioneren voor de wachtende auto's.

Probleem 3:

Een derde probleem situeert zich wanneer je van de Steenkaai komt en je in de richting van de Sint Pieterskaai wilt rijden. Daar moet je je als fietser als het ware tussen de auto's wringen om veilig door te kunnen rijden. Nog gevaarlijker en moeilijker wordt het als je vanuit de Steenkaai richting de Blankenbergsesteenweg en Oostendsesteenweg wilt begeven.

'alle-fietsers-groen'

Spirit Brugge wil het stadsbestuur voorstellen om op dit kruispunt het principe van 'alle-fietsers-groen' toe te passen.

Maarten Van Maele: 'Het idee komt van de fietsersbond. Het komt er op neer dat alle fietsers vanuit elke richting op hetzelfde moment groen krijgen. Zo is het kruispunt fietsvrij wanneer het autoverkeer terug op gang komt. Verkeerstechnisch hoeft er zeer weinig te gebeuren. Wel moeten er verkeerslichten specifiek voor de fietsers komen en moeten de instellingen van de verkeerslichten voor het autoverkeer herberekend en heringesteld worden.

Pascal Ennaert vult aan: 'Volgens spirit Brugge is het nu het ideale moment om deze ingreep te doen gezien de heraanleg van de Sint-Pieterskaai voor de deur staat.'

Naast het principe van 'alle-fietsers groen', wil spirit Brugge dat het stadsbestuur bij de Vlaamse overheid lobbyt voor de aanleg van een nieuwe brug met twee rijvakken en twee aparte fietspaden. Op die manier kunnen zowel het autoverkeer als de fietsers veilig naast elkaar verlopen zonder dat de fietsers zich moeten laten verdringen door koning auto.

Als laatste structurele oplossing stelt spirit Brugge voor om langs de Steenkaai een degelijk en veilig fietspad aan te leggen. Dit fietspad moet zo aangelegd worden dat de fietsers veilig langs de auto's het verkeerslicht kunnen bereiken. Op die manier staan ze als eerste klaar om in het principe van alle-fietsers-groen op tijd te kunnen vertrekken.

(FN-Meegedeeld-Spirit Brugge)
Meer over Politiek    Pascal Ennaert    Sint-Pieters    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag