Nieuws uit de Brugse regio

Veel-O-Vriendelijk wil pendelfietsen voor woon-werkverkeer


Brugge, woensdag 15/2/2006. Het actiecomité Veel-O-Vriendelijk uit Brugge, dat zoveel mogelijk mensen veilig op de fiets wil, zou zowel de binnenstad als de rand van Brugge meer autovrij willen maken door pendelaars te stimuleren om ook voor het woon-werkverkeer de fiets te nemen.

"We concentreren ons bij dit voorstel op de pendelaars, die dagelijks met honderden naar Brugge komen om er te werken. Wij willen aan het station Brugge een honderdtal fietsen ter beschikking stellen voor alle pendelaars en parkeerders wiens werk zich op fietsafstand bevindt. Zij kunnen hun woon-werktraject dan per fiets verderzetten na per trein, bus of auto te zijn toegekomen aan het station van Brugge," zegt Agnes Versluys.

Gelijkaardige initiatieven bestaan reeds in Gent en Antwerpen. Op deze manier wordt het reizen per trein en het gebruik van de randparking aantrekkelijker gemaakt. Een reserveringssysteem kan voor een efficiënte werking zorgen. Het staat buiten kijf dat de fietsen steeds in zeer goede staat moeten zijn. Minder files, minder milieuhinder en minder gezondheidsproblemen leveren op hun beurt opbrengsten op voor de samenleving .

De uitbating van dit systeem zou via een centraal fietsenkantoor op het stationsplein moeten gebeuren: "Wij weten dat er plannen zijn voor een fietsenherstelplaats op het stationsplein. De combinatie daarvan met de pendelfietsen zou zeer constructief kunnen zijn," meent Annick Lambrecht.

Zowel voor de verhuur als het herstellen van deze fietsen zou men deels beroep kunnen doen op projecten voor sociale tewerkstelling. Daarenboven kunnen de aangeboden fietsen gedeeltelijk kunnen komen van het fietsatelier gelegen in St-Andries-Brugge. "Niets belet de Stad ook, om op de fietsen stadsreclame te plaatsen," zegt Versluys nog.

Het actiecomité zal het plan voorleggen aan het stadsbestuur en hoopt op een gezond besluit.

(FN-Meegedeeld-VOV)
Meer over Milieu    Tewerkstelling    Annick Lambrecht    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag