Nieuws uit de Brugse regio

Optimaal ruimtegebruik beloond door Spirit


Brugge, zaterdag 11/3/2006. Vandaag trakteerde spirit Brugge de uitbater en eigenares van de Bowling Stones op een glaasje champagne. Op die manier willen we hen feliciteren met het uitzonderlijke project dat ze realiseerden.

Optimaal ruimtegebruik

Onlangs maakte spirit Brugge haar immers principes bekend om in de toekomst woon- en bedrijfsruimte af te bakenen in de regio Brugge. Daarin speelt het duurzaam gebruik van ruimte en de hoge benuttinggraad een grote rol. "Momenteel is het ruimtegebruik in Brugge van de bedrijven vaak beperkt tot 1 bouwlaag met eigen parking en groenbuffer. Het Waggelwaterpark is hier een voorbeeld van," zegt Pascal Ennaert van Spirit. "De Brugse bedrijvenzones kunnen heel eenvoudig een hogere benuttinggraad bekomen. Spirit Brugge geeft enkele oplossingen: compacter bouwen of uitbreiden door meer bouwlagen, ondergronds bouwen, aaneengesloten bouwen op bedrijventerreinen, flexibele indeling van de ruimte waardoor het bedrijfspand aanpasbaar is voor nieuwe functies, medegebruik van het pand buiten de reguliere kantooruren, en noem zo maar op. Ook op het niveau van bedrijfsomgeving zijn er tal van mogelijkheden waaronder gedeeld ruimtegebruik en collectieve voorzieningen, zoals gezamenlijke parkings, kinderopvang... Voor de optimalisatie van de Brugse bedrijventerreinen is dan ook een meervoudig ruimtegebruik noodzakelijk."

Voorbeeld

Volgens spirit Brugge is de site van de Bowling Stones daar een uitstekend voorbeeld van. "Tot vr 2005 was dit een voorbeeld van beperkend ruimtegebruik. Dit werd op initiatief van de eigenares op een originele wijze rechtgezet door deels boven de parking, deels boven de bowling zelf een hele kantoorvleugel te realiseren. Hierdoor krijgt ook de parking buiten de drukste openingsuren van de bowling een optimaal gebruik. Ook de combinatie van twee verschillende functies: recreatiebedrijf en kantoorruimte kan gerust uniek genoemd worden voor de Brugse regio. De flessen champagne zijn dus meer dan verdiend," besluit Ennaert.

Vervolg

Het is niet de bedoeling dat deze huldiging eenmalig gebeurt. Spirit Brugge vindt dat het stadsbestuur systematisch het duurzaam ruimtegebruik moet stimuleren. "Zo kan het stadsbestuur zelf jaarlijks de nieuwe realisaties in de schijnwerpers zetten. We kunnen ook een voorbeeld nemen aan Oostende. Zij hebben een apart gemeentebedrijf opgezet, met planologen en architecten, die zich specifiek met stadsontwikkeling bezighouden. Deze werken niet alleen eigen projecten uit, maar geven ook interessante inhoudelijke impulsen in dit debat. Tenslotte kan stad Brugge ook samen met de beheerders van de bedrijventerreinen samen zitten om een visie te ontwikkelen en uit te voeren die hiervan vertrekt," vindt Ennaert.

(FN-Meegedeeld-Spirit)
Meer over Politiek    Pascal Ennaert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag