Nieuws uit de Brugse regio

Verdwijnen de berekken uit de Brugse politiek?


Brugge, woensdag 7/6/2006. De Brugse gemeenteraadsleden Georgina Denolf en Paul Jonckheere (CD&V) hebben het Brugse schepencollege gevraagd om de term 'berek' die in Brugge wordt gebruikt als het om een 'commissievergadering' gaat af te schaffen. De term 'berek' staat immers niet in de Van Dale noch in de gloednieuwe woordenlijst van de Nederlandse taal, het zogenaamde Groene Boekje. Met andere woorden, in Brugge worden zitpenningen uitbetaald, om deel te nemen aan iets dat niet bestaat, stellen de raadsleden, die erop wijzen dat deze oud-Brugse term in geen enkele stad of gemeente wordt gebruikt.

Enkel het bestuur van de orde van 't Manneke uit de Maene noemt zich nog 'berek', wat verwijst naar het Middelnederlands woord 'recken' wat 'regelen' betekende en verwant is met 'regeren'. Het berek van 't Manneke bestaat op vandaag nog uit 12 leden, waarvan 1 persoon woonachtig is te Brugge.

Einde van een traditie

De raadsleden vinden dat nostalgie of traditie in een stad als Brugge, met een hedendaags bestuur, geen argument zou mogen zijn om de term te behouden. In de komende legislatuur worden berekken –oeps commissievergaderingen- trouwens publiek en krijgen een heel ander karakter, waardoor de naamswijziging nog meer op zijn plaats zouden zijn, vinden Denolf en Jonckheere.

(FN-Eigen Berichtgeving)

Meer over Politiek    CD&V    Georgina Denolf    Paul Jonckheere    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag