Nieuws uit de Brugse regio

Stad wil woord 'berek' houden


Brugge, zaterdag 8/7/2006. De stad zal bij de uitgever van het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal suggereren om het woord 'berek' op te nemen in het Van Dale woordenboek. Het gebruik van de term 'berek' is in Brugge ingeburgerd en behoort tot het taalkundig erfgoed van de stad. Het woord 'berek' wijst naar de vergaderingen van de gemeenteraadscommissie voor de gemeenteraad.

De Brugse gemeenteraadsleden Georgina Denolf en Paul Jonckheere (CD&V) hadden het Brugse schepencollege gevraagd om de term 'berek' die in Brugge wordt gebruikt als het om een 'commissievergadering' gaat af te schaffen. Deze oud-Brugse term wordt immers in geen enkele andere stad of gemeente gebruikt. Enkel het bestuur van de orde van 't Manneke uit de Maene noemt zich nog 'berek', wat verwijst naar het Middelnederlands woord 'recken' wat 'regelen' betekende en verwant is met 'regeren'. Het berek van 't Manneke bestaat op vandaag nog uit 12 leden, waarvan 1 persoon woonachtig is te Brugge.

Geen plaats voor nostalgie

De raadsleden vonden dat nostalgie of traditie in een stad als Brugge, met een hedendaags bestuur, geen argument zou mogen zijn om de term te behouden. Het schepencollege is het met de partijgenoten niet eens.

(FN-Meegedeeld-Brugge)
Meer over Politiek    CD&V    Georgina Denolf    Paul Jonckheere    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag