Cultuur en evenementen

Muziekwedstrijd tussen Mozart en Clementi met Beghin, Helyard en Adam


Audio Reportage


Brugge, zondag 23/7/2006. Musica Antiqua zette een historische evocatie op van een muziektreffen op kerstavond 1781 onder het alziend oog van Jozef II van Oostenrijk. Bedoeling zou geweest zijn, Mozart een loer te draaien, door een vals gestemde piano aan Wolfie te geven, waardoor die het pleit zou verliezen, maar uiteindelijk gaf Clementi hem het oh zo belangrijke stemsleuteltje, waardoor de vriendschap tussen beide mededingers begon.

Vanaf dat moment lieten Mozart, gespeeld door Tom Beghin en Clementi, vertolkt door Erin Helyard alles los en lieten hun vingers over het klavier tokkelen, niet denkend in welke tijd ze leefden. Het verhaal werd verteld door Graaf Johann Kilian Von Strack, op een onnavolgbare wijze vertolkt door Bruggeling Frank Adam. Met je ogen toe waande je in Wenen omringd door een schare edelen.

Adam, die niet aan zijn proefstuk toe was in het Concertgebouw werd door het publiek luid bejubeld. Er werd toch meer dan een beetje muzikale kennis van hem vereist, om de twee live musicerende pianisten op een juiste manier te kunnen begeleiden. Kunst met een grote K.

(Patrick Pieters-Op Locatie)

Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag