Nieuws uit de Brugse regio

Ex-Lappersforters bezetten bos in Borsbeek


Audio Reportage

Ex-Lappersforters bezetten bos in Borsbeek
Brugge, dinsdag 1/8/2006. In Borsbeek bij Antwerpen hebben een groep bezetters, waaronder enkele jongeren die ooit het Lappersfortbos in Brugge bezet hielden, in het bos bij Fort III een drietal boomhutten gebouwd om het bos daar te bezetten.

De actievoerders zijn het er niet mee eens, dat een stuk van het bos gekapt zou moeten worden, om de uitbreiding van de luchthaven van Deurne mogelijk te maken. Het zogeheten "nadervlak" van de luchthaven moet daarvoor worden uitgebreid (zie foto) en alle bomen in dat nadervlak moeten gekapt worden, zo stelt VLM, de luchtvaartmaatschappij, die vragende partij is voor de uitbreiding. Daarom hebben ze er een "Groen Front" opgericht, die alle mogelijke kapactiviteien wil tegen gaan. In het fort van Borsbeek en het daarrond gelegen bos leven verschillende zeldzame soorten vleermuizen, die bescherming genieten.

Luchthaven Deurne minder actief

De actievoerders begrijpen niet, waarom Deurne wil uitbreiden. Het aantal passagiers en het aantal vliegbewegingen zijn vorig jaar weer eens gedaald: 6.51% minder passagiers en het aantal vliegtuigbewegingen daalde van 58.132 naar 54.871.

Groene Gordel Front solidair

Ook het Groene Gordel Front in Brugge en Ommeland stuurde vandaag een blijk van solidariteit naar de boom-activisten van Boomspotting en Groen!Front! "Het geeft moed wanneer mensen geweldloos voor het algemeen belang en de bossen opkomen, omdat de overheid alsnog de verbeelding mist om aan duurzame alternatieven te werken," zegt Luc Vanneste. "Ook in Brugge blijft bosbehoud hoog op de politieke agenda, en voor het Lappersfort blijven de dreigingen van kantoren in en een weg door het bos reel. We hopen dat de overheden in Borsbeek n Brugge alsnog de moed vinden om samen met de milieu- en natuurbewegingen een duurzaam alternatief te zoeken.

(FN-Eigen Berichtgeving / foto: boomspotting)
Meer over Milieu    Actie    Politiek    Groen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag