Nieuws uit de Brugse regio

Al meer dan 15.000 huisvestingspremies


West-Vlaanderen, zaterdag 5/8/2006. Begin 2002 hervormde het Provinciebestuur van West-Vlaanderen haar huisvestingspremies. De klemtoon werd gelegd op de premie voor bestrijding van vocht en de bestrijding van de CO-vergiftiging.

Succes

Gedeputeerde voor de huisvesting Dirk De fauw stelt dat deze premies een bijzonder groot succes kennen en het bewijs zijn dat de kwaliteit van de woningen in West-Vlaanderen nog steeds slechter is dan in andere delen van Vlaanderen. Elk jaar opnieuw moeten bijkomende financiŽle middelen gezocht worden om de premie uit te betalen. Daardoor kan de uitbetaling van de premie vertraging oplopen. Er kan immers pas betaald worden als de financiŽle middelen voorzien zijn op de begroting.

Voor de premie voor vochtbestrijding werden tussen 1.4.2002 en 1.8.2006 in totaal 7320 aanvragen ingediend terwijl voor de CO premie in dezelfde periode 8158 aanvragen werden ingediend. De vochtbestrijdingspremies bedragen gemiddeld 1000 euro per aanvraag, deze voor CO variŽren tussen de 300 en de 800 euro per aanvraag.

Taakverdeling

Dat de West-Vlamingen de weg vinden naar het Provinciebestuur om de premie aan te vragen bewijst volgens de gedeputeerde dat de Provincie het juiste politieke niveau is om een gedegen huisvestingsbeleid te voeren. Dirk De fauw pleit er dan ook voor dat er betere afspraken komen tussen de diverse beleidsniveaus. Het is toch zinloos dat het Vlaamse Gewest een Co-premie instelt waar in 2004 slechts 1267 premies werden toegekend voor geheel Vlaanderen. Voor dakrenovatie was dit 2256 en voor muurvocht 113 premies.

Als je dit deelt door de 5 Vlaamse provincies betekent dit een 727 premies per jaar per provincie. Vlaanderen zou er dan ook beter aan doen zijn beschikbare middelen aan andere aspecten van het huisvestingsbeleid te besteden of deze over te maken aan de Provincies om een regionaal huisvestingsbeleid te voeren.
Voor alle informatie ivm premies kan men terecht op www.west-vlaanderen.be/premies/ of op het nummer 050/ 403116

(FN-Meegedeeld-DDF)
Meer over Politiek    Dirk De Fauw    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag