Nieuws uit de Brugse regio

Frituurbeslissing domineert korte gemeenteraadszitting


Brugge, dinsdag 19/12/2006. De Brugse gemeenteraad deed vanavond dunnetjes de discussie over het waarom van de nieuwe toewijzingsregels voor ´s werelds bekendste frituurstandjes nog eens over.

Onafhankelijk raadslid Lucien Decoorne vindt dat de stad "10 zelfstandigen hun werkzekerheid afneemt door de toewijzing door loting, nadat de betrokken ondernemers laatste jaren zwaar hebben geïnvesteerd, om in regel te zijn met de steeds strengere hygiëneregels. Dit kon mits goede wil anders en beter worden opgelost," zei Decoore, "want het KB laat bijvoorbeeld verlengingen van 3 jaar toe, maar omwille van de verkiezingen had het schepencollege beslist de gemeenteraad niet bijeen te roepen, en daarom werd dus geen degelijke regeling uitgewerkt. Niet omwille van het KB zelf." Decoorne stemde tegen de nieuwe regeling.

Merkwaardig KB

Pierre Chevalier (VLD) noemt het een merkwaardig KB, waar weinig logica in zit. Hij stelde voor het KB via de Raad Van State aan te vechten, 'maar voor deze toewijzing is het te lat.' Ook Frank Vanhecke (VB) zat min of meer op die lijn, met zijn voorstel om via Vereniging van Steden en Gemeenten te proberen, om beslissing te laten terugdraaien.

Niemand wordt hier beter van

Schepen voor Financiën Boudewijn Laloo (CD&V) was al even ongelukkig met het KB: "Maar ik moet de wet toepassen. Ongelukkig genoeg... De stad noch de zelfstandigen wordt hier beter van. Wij hebben nu een oplossing met een redelijke prijs voorgesteld, die neerkomt op de indexatie van de prijzen in het huidige dossier,' zei Laloo. Over de logica achter het KB van Minister Sabine Laruelle van het Ministerie van Middenstand, zei Laloo nog dat het de bedoeling zou zijn geweest "om ambulante handelaren te beschermen en meer rechtszekerheid te bieden voor zelfstandigheden, omdat er stilzwijgende verlenging van contracten voorzien is." Zelf twijfelde Laloo luidop aan die logica en zei te verwachten dat het KB geen lang leven beschoren zal zijn.

Ondertussen worden vergunningen voor frituurstands en ijskraampjes in Brugge dus verloot. In Leuven wordt het nieuwe KB overigens niet gevolgd...

(FN-Op Locatie)
Meer over Politiek    CD&V    Vlaams Belang    Boudewijn Laloo    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag