Nieuws uit de Brugse regio

The English Theatre of Bruges: zonder subsidie maar met een hart


Audio Reportage


Brugge, zaterdag 21/7/2007. Waar vroeger in de Kuiperstraat cinema Zwart Huis gevestigd was, kun je nu Engels theater gaan bekijken. Wie in niet zo lang vervlogen dagen nog naar de bioscoop gegaan is, weet dat je er in een prima zaal zit in comfortabele zetels. The English Theatre beschikt niet over een eigen gezelschap, maar laat om de veertien dagen een ander gezelschap van Groot-BrittanniĆ« overkomen en dat zonder zomerstop.

Het theater wordt gerund door Clare Allen, een gedreven jonge dame die ook haar eigen centen in het initiatief gestoken heeft en hoopt dat de mensen de smaak te pakken krijgen om massaal haar theater te gaan bekijken. Het was oorspronkelijk haar bedoeling om de Engelstalige toerist een alternatief te geven in het Brugse uitgangsleven. Middelbare scholieren en studenten van het Europacollege behoren ook tot haar doelgroep. Het theatertje hier in Brugge is niet haar proefstuk. Ze studeerde toneel in de Verenigde Staten en Engeland waar ze theaters uit de grond stampte en zelfs in Ghana durfde ze het aan om met de plaatselijke bevolking in zee te gaan. Je ziet dat er nog mensen bestaan met een hart voor iets.

Geen subsidie

Zij wordt tot dusver niet gesubsidieerd en moet alles zelf ophoesten maar ze geeft ze helemaal niet de indruk een ontgoochelde vrouw te zijn. Zij gelooft in wat ze doet en is er rotsvast van overtuigd dat het zal lukken. Ze vindt het wel jammer dat er soms voor drie mensen dient gespeeld te worden.

Het Engels is de grootste hinderpaal om als Nederlandstalige een avondje toneel mee te pikken, maar Allen weet dat heel veel mensen hier het Engels op een hoog niveau kennen en spreken. Voor de prijs hoef je het helemaal niet te laten. Een ticket kost 10 euro. Uitgaan mag ook wel eens een uitdaging zijn !

De enige manier om reclame te maken voor de voorstellingen is flyers uitdelen aan de voorbijgangers, maar dat kost haar zo maar eventjes 150 euro per dag. Maar geen publiciteit is geen publiek en wat een acteur drijft is de interactie met het publiek.

Er bestaat ook een website : www.tematema.com

Wij hebben in elk geval genoten van de opvoering van "The Micawbers" van Charles Dickens.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer op www.tematema.com
Meer over Film    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag