Nieuws uit de Brugse regio

Primeur: luister naar de gemeenteraad online


Brugge, dinsdag 27/11/2007. Voor het eerst in de geschiedenis, kunt U als Bruggeling online horen waar uw centen heen gaan. Niet via een interview achteraf, maar in de woorden van de burgemeester, de schepenen en raadsleden zelf, tijdens de gemeenteraadszitting: zonder journalistiek filter.

Deze mogelijkheid werd eerder door burgemeester Patrick Moenaert verboden. Deze maand werden onze opnametoestellen echter niet geweerd door de voorzitter van de Brugse gemeenteraad. De burgemeester stelde in 2004 op de uitdrukkelijke vraag van Stadsomroep Brugge om de gemeenteraadszittingen te mogen opnemen en uitzenden, dat dit de orde in en van de zittingen in het gedrang zou brengen. Dit is uiteraard niet het geval, en vandaag, bijna vier jaar later, is het bewijs hier online: zonder censuur. De hele begrotingszitting. Integraal te beluisteren.

De Brugse gemeenteraad had het over de stadsbegroting voor volgend jaar. Of zoals het met het nieuwer woord heet: het budget. Hoeveel gaan we volgend jaar aan de stad als belastingen betalen en wat voor dienstverlening krijgen we daarvoor in de plaats. Interim-schepen voor Financiën Jean-Pierre Vanden Berghe verdedigde het evenwicht in dat budget voor het eerst, ter vervanging van de nog steeds revaliderende schepen Boudewijn Laloo.

Het was ook voor het eerst dat de begrotingszitting volledig werd opgenomen en integraal via internet, door Stadsomroep Brugge, publiek wordt gemaakt. Nu wordt echt in de originele bewoordingen publiek gemaakt, wat er met uw centen zal gebeuren. En dat is nogals wat.

We hebben de zitting opgesplitst in een 10-tal afzonderlijke blokken die u hieronder één voor één kunt beluisteren. In de komende dagen zullen wij een aantal items uit de zitting lichten en uiteraard journalistiek duiden. Maar vandaag, in primeur, krijgt U het origineel.

(FN-Op Locatie)
Meer over Politiek    Patrick Moenaert    Boudewijn Laloo    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag