Nieuws uit de Brugse regio

Stad gaat bomen aanplanten: beslis mee


Brugge, dinsdag 19/8/2008. Eind september worden een aantal plannen om nieuwe bomen aan te planten door de groendienst aan de Brugse gemeenteraad voorgelegd. Sinds Bernard Decuyper (CD&V) schepen voor groen is, worden de betrokken bewoners hierin meer betrokken, en krijgen zij vooraf de kans om deze plannen in te kijken en hun opmerkingen hierover mee te delen.

Momenteel staan volgende projecten op stapel:

Azalelalaan, Abdijbekestraat en Hoog-Brabantlaan in Sint-Andries

Het project heeft betrekking op de volledige Azalealaan en op een gedeelte van de Abdijbekestraat, namelijk tussen de Magdalenastraat en de Azalealaan, en een gedeelte van de Hoog-Brabantlaan, namelijk tussen de Azalealaan en de Abdijbekestraat.
Als gevolg van de beschadigingen aan de trottoirs door opstekende boomwortels, zijn de trottoirs aan vernieuwing toe. Het is de bedoeling om de bestaande bomen te verwijderen en nieuwe bomen aan te planten in plantvakken in de rijweg. We opteren voor een esdoornsoort met compacte piramidale kroon en met een opvallende gele tot rode herfstverkleuring. Deze boomsoort produceert geen zaden. Het plantvak krijgt wintergroene heesters als onderbegroeiing. In de trottoirs worden dus geen bomen meer aangebracht. De plantvakken bakenen de parkeerruimte in de rijweg duidelijk af.

Knotwilgenlaan in Sint-Andries

In de Knotwilgenlaan werden al veel bomen gerooid als gevolg van beschadiging van de trottoirs door opstekende wortels. Het is de bedoeling om de resterende bomen te rooien en nieuwe bomen aan te planten in plantvakken in de rijweg. De voorkeur gaat naar zuilvormige boomhazelaars. Dit is een zeer sterke en weinig ziektegevoelige boom met weinig vruchten. Het plantvak krijgt bodembedekkende 'kornoeljes'. Deze heester is niet groenblijvend maar kent een mooie herfstverkleuring. In de trottoirs worden dus geen bomen meer aangebracht. De trottoirs worden hersteld waar nodig. De plantvakken bakenen de parkeerruimte in de rijweg duidelijk af.

Burggraaf de Nieulantlaan in Sint-Andries

Meerdere bomen in deze straat zijn aan de stamvoet zwaar beschadigd. Bedoeling is alle bomen te rooien en nieuwe bomen te voorzien in de gazonstroken, palend aan de rijweg.
Er wordt geopteerd voor linden met een smalle, kegelvormige kroon. De opritten en de trottoirs blijven ongewijzigd.

Benedictijnenstraat in Assebroek

Bedoeling is om in de plantvakken in deze straat bomen aan te brengen, namelijk haagbeuken met een zeer smalle kroon. Als onderbegroeiing gaat de voorkeur uit naar wintergroene geranium.

Dries in Assebroek

De bomen tussen de parkeerstrook en het fietspad hebben te weinig plaats om uit te groeien. De boomwortels beschadigen het fietspad.
De bedoeling is om de bomen te rooien en nieuwe bomen aan te planten in plantvakken in de parkeerstrook. De plantvakken bakenen de parkeerruimte op de rijweg duidelijk af. De voorkeur gaat uit naar boomhazelaars met een brede eironde kroon. Als onderbegroeiing wordt er geopteerd voor 'ganzerik' (potentilla), een bodembedekker met opvallende crèmekleurige bloemen.

Kerkdreef in Assebroek

Er is een aanvullende aanplanting voorzien van drie bomen ter hoogte van de nummers 42, 54 en 65 in de Kerkdreef. De voorkeur gaat uit naar een esdoorn met een eironde kroon.

Sint-Arnolduslaan en Gustaaf Baertstraat in Sint-Michiels

Gedeelten van beide straten werden recent vernieuwd. De bedoeling is om in de boomroosters in de parkeerstrook bomen aan te brengen. De voorkeur gaat naar 'Valse Christusdoorn', een boom met een ronde, open kroon. Als onderbegroeiing wordt geopteerd voor dwergmispel (cotoneaster), een zeer dichte wintergroene bodembedekker.

Dorpsstraat in Sint-Michiels

Meerdere bomen in deze straat zijn ziek omdat ze aangetast zijn door zwammen. Alle bomen vragen intensief snoeionderhoud.
Doel is om alle bomen te rooien en nieuwe bomen aan te planten in plantvakken in de parkeerstroken. De voorkeur gaat uit naar zuilvormige olmen. Dit is een opvallend slanke, zuilvormige boomsoort. Als onderbegroeiing gaat de voorkeur uit naar wintergroene geranium.

Omgeving basisschool 'De Lisblomme' in Lissewege

Het aanbrengen van dit groen zal het sluitstuk vormen van de herinrichting van de schoolomgeving 'De Lisblomme' in Lissewege.
In de Zeebruggelaan, ter hoogte van de Canadezenstraat, zijn essen voorzien in de gazonstrook. Deze bomen hebben een ronde kroon.
In de Stationsstraat, op de aansluiting met de Zeebruggelaan, zijn twee zuilvormige haagbeuken voorzien in plantvakken en wintergroene vaste plantenborders.
Het is de bedoeling om aan de school één zuilvormige haakbeuk in een wintergroene vaste plantenborder aan te brengen.

Pannenhuisstraat in Assebroek

In deze straat zijn de bomen in zeer kleine plantvakken aangeplant in het smalle trottoir. De opstekende boomwortels en de te smalle trottoirs zijn hinderlijk voor de voetgangers.
Doel is alle bomen te rooien en nieuwe bomen aan te planten in plantvakken in de rijweg. De voorkeur gaat uit naar esdoorn met een eironde kroon, als boomsoort. Het plantvak krijgt 'cotoneaster' als wintergroene bodembedekker. In de trottoirs worden dus geen bomen meer aangebracht. De trottoirs worden hersteld. De plantvakken bakenen de parkeerruimte in de rijweg duidelijk af.

De realisatie van deze projecten is voorzien in 2009.

Plannen inkijken

Vóór de dossiers van de straatbeplanting aan de gemeenteraad worden voorgelegd, kunnen de betrokken bewoners de plannen inkijken vanaf 20 augustus tot en met 5 september a.s. in de Groendienst, Buiten de Smedenpoort 2, 8200 Brugge. Mevrouw Marieke Dhaeze, ontwerper, geeft u graag meer info over de projecten en luistert naar uw opmerkingen of suggesties. Meer info: 050 32 90 26.

(FN-Meegedeeld-Brugge)
Contacteren via mail marieke.dhaeze@brugge.be
Meer over Politiek    CD&V    Sint-Andries    Sint-Michiels    Zeebrugge    Lissewege    Assebroek    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag