Economie

Alcoholverkoopsverbod voor nachtwinkels gaat in


Audio Reportage

Alcoholverkoopsverbod voor nachtwinkels gaat in
Brugge, woensdag 29/4/2009. Op 1 mei gaat in Brugge een algeheel alcoholverkoopsverbod voor nachtwinkels in in Brugge. "Het verbod op de verkoop van alcohol tussen 23.00 uur en 8.00 uur, gaat dus in op 1 mei en loopt nog tot eind september 2009. De maatregel moet vooral jongeren beschermen," zegt burgemeester Patrick Moenaert.

Tweede jaar

Sinds vorig jaar is er in Brugge een verbod van kracht op de verkoop van alcoholische dranken in verkooppunten, andere dan horecazaken. Dit geldt in de periode van mei tot september, tussen 23.00 en 8.00 uur. Het verbod gaat opnieuw in op vrijdag 1 mei e.k. en geldt ook voor de automatenshops en drankautomaten. De verordening daartoe werd goedgekeurd in de Gemeenteraad van 25 maart 2008.

Nachtwinkels

"Het aankopen van alcohol in de zogenaamde nachtwinkels en het consumeren in de omgeving ervan, vormt immers steeds meer een alternatief uitgaanscircuit, met diverse vormen van overlast als gevolg. We denken hier aan straatlawaai, zwerfvuil, wildplassen, enzovoort. Overmatig en ongecontroleerd alcoholgebruik ligt vaak aan de basis van deze overlastfenomenen. Uiteraard komt hier ook een bekommernis bij voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van jonge mensen die door deze alternatieve manier van uitgaan vaak op een erg jonge leeftijd en op een onverantwoorde manier met alcohol in aanraking komen," zegt de burgemeester.

De maatregel werd in oktober vorig jaar door alle betrokken diensten geŽvalueerd en een delegatie van de nachtwinkeluitbaters werd gehoord.

Er kon alvast duidelijk worden aangetoond dat de overlast en het zwerfvuil in het bijzonder sterk was afgenomen. Dit duidt op een beperking van de overlast en een vermindering van de ongecontroleerde alcoholconsumptie. Ook uit observaties van de lokale politie bleek dat er minder alcohol genuttigd werd in de openbare ruimte tijdens de vermelde periode.

De Lokale Politie staat in voor de verdere handhaving van het verkoopsverbod.

Het Stadsbestuur voorziet opnieuw sanctiemaatregelen voor uitbaters die inbreuken plegen op de verordening. Bij een eerste overtreding komt er een waarschuwing en herhaalde overtredingen leiden tot een administratieve sluiting van een week tot een maand.

(FN-Meegedeeld-Brugge)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Politiek    Patrick Moenaert    Horeca    Politie en Gerecht    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag