Nieuws uit de Brugse regio

Brugge zal deze zomer weer bruisen met buurtfeesten

Brugge zal deze zomer weer bruisen met buurtfeesten
Brugge, vrijdag 8/5/2009. Het Brugse College van Burgemeester en Schepenen keurde vanmorgen de aanvragen van maar liefst 144 buurtfeesten goed. Ook de bebloemingsactie voor buurtcomités en de nieuwe projecten "Sport met je buurt" en "O'parleur" vallen duidelijk heel goed in de smaak.

Zomercheques
Intussen vijf jaar geleden startte het Brugse stadsbestuur met een initiatief om de samenhorigheid in de Brugse buurten te stimuleren: wie samen met zijn buren in de zomer een buurt- of straatfeest organiseert krijgt hiervoor een duwtje in de rug van 200 euro, of 100 euro met een gratis optreden van een culturele act. Bovendien dekt de stad de verzekering en de kosten voor Sabam. En deze formule slaat duidelijk aan: waar het eerste jaar 78 Comités een Brugse Zomercheque aanvroegen, groeide dit aantal jaar na jaar gestaag, zodat het College deze morgen maar liefst 144 aanvragen kon goedkeuren. 56 daarvan kunnen naast hun zomercheque genieten van een optreden van een culturele act naar hun keuze. Een bewijs dat Bruggelingen nog steeds actieve feestvierders zijn, en goed aangenaam buurtleven op prijs stellen!

Een greep uit het aanbod

En er valt van alles te beleven deze zomer, gaande van een sixties-dansavond in Zwankendamme tot kruiwagenkoersen in Assebroek. Buurtfietstochten, samen ontbijten, barbecues, speelstraten, dansavonden. Een bont allegaartje van stuk voor stuk boeiende activiteiten. Sint-Andries en de binnenstad blijken de meest actieve deelgemeenten met respectievelijk 34 en 29 buurtfeesten. Vooral zaterdag 29 augustus vieren de Brugse buurten feest: maar liefst 24 buurtfeesten vinden op deze ene dag plaats!

Naast de ondersteuning van buurtfeesten lanceerde de stad de voorbije jaren enkele uitbreidingen van het aanbod om het buurtleven ook op andere vlakken te ondersteunen. Zo werd in 2007 voor het eerst de mogelijkheid aan buurtcomités geboden om de gevels van hun straten te bebloemen via de stad. En ook in 2009 was deze bebloemingsactie erg populair: maar liefst 68 buurtcomités dienden een aanvraag in, goed voor 2.669 deelnemende gezinnen! Lissewege spant hier de kroon: 188 huizen van het witte dorp zullen fleurig bebloemd worden, met 3.107 rode geraniums. De Stad koopt voor dit alles dit jaar 36.000 pelargoniums aan.

Maar ook de twee nieuwe acties die het stadsbestuur dit voorjaar lanceerde blijken aan te slaan: 13 buurtcomités nemen deel aan het project O'Parleur (foto) en gaan samen met vzw klein Verhaal op zoek naar verleden en heden van hun buurt, door de ogen van de buurtbewoners. Ook het sportaanbod bleek succesvol, maar hierover verklappen we nog niet alles: een specifieke persconferentie hierover zal plaatsvinden op donderdag 11 juni. Een uitnodiging volgt nog.

Tot volgend jaar

De inschrijvingen voor de Brugse Zomercheques voor dit jaar zijn nu afgelopen. Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen wel steeds contact opnemen met Maarten Hillewaert van de dienst Stedenbeleid (050-44 86 02 of maarten.hillewaert@brugge.be). Zij worden dan mee op de hoogte gebracht van een eventueel nieuw aanbod volgend jaar.

(FN-Meegedeeld-Brugge)
Contacteren via mail maarten.hillewaert@brugge.be
Meer over Sint-Andries    Lissewege    Zwankendamme    Assebroek    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag