Nieuws uit de Brugse regio

Wordt Scheepsdale een fietsbrug?


Audio Reportage

Wordt Scheepsdale een fietsbrug?
Brugge, maandag 18/5/2009. De Vlaamse Vereniging voor IndustriŽle Archeologie (VVIA) wil niet dat de Scheepsdalebrug komt te verdwijnen. De vereniging is een campagne gestart, om de nakende vervanging van de brug te stoppen. Ze wil de brug eventueel elders in Brugge laten herplaatsen om als fietsbrug te fungeren.

Uniek

"De Scheepsdalebrug in Brugge is de oudste Vierendeel-brug die in ons land nog bestaat, geklonken volgens de principes van ir. Vierendeel, waar de meeste andere gelijkaardige bruggen zijn gelast," zegt ir. Adriaan Linters. "Vermoedelijk is het ook de enige Vierendeel-draaibrug in de wereld. De Scheepsdalebrug verving na de eerste wereldoorlog een vernielde brug, en dateert vermoedelijk van ca. 1920. De andere Vierendeelbruggen werden in de tweede wereldoorlog vernield."

Ingenieur Arthur Vierendeel (1852-1940) bezorgde einde vorige eeuw de metaalconstructie volledig nieuwe principes door diagonaalloze metalen liggers te ontwerpen. Zijn rekenmodel was revolutionair, en ingenieur Vierendeel oogste lof uit heel de wereld. Hij wordt beschouwd ald de grootste vernieuwer van het bouwen in metaal na Eiffel.

Geen respect voor verleden?

"De Vlaamse Bouwmeester lanceerde in 2007 een open oproep voor de bouw van een nieuwe brug waarbij enkel gesteld werd dat de brug erg verouderd was, maar volledig voorbij gegaan werd aan de historische waarde ervan," vindt de vereniging. "Ook bij de diensten van ruimtelijke ordening, monumentenzorg en de stad Brugge,... was klaarblijkelijk niemand op de hoogte van de unieke waarde van deze brug, waardoor stoemmelings een slopingsvergunning zonder voorwaarden werd afgeleverd. De werken aan de nieuwe brug zouden na het bouwverlof beginnen. In elk beschaafd land zou zoiets niet kunnen gebeuren, bij ons wel," stelt ir. Linters vast.

VVIA wil in extremis een actie lanceren om (nog iets van) deze brug te redden. "In principe is dit mogelijk: ze zou eerst met een grote kraan op de oever gezet en daar dan in stukken gebrand worden. Maar ze zou ook naar een andere locatie kunnen overgebracht worden als monument, of eventueel ergens in het Brugse fungeren als fietsbrug."

(FN-Meegedeeld-VVIA)
Meer op www.vvia.be
Meer over Ruimtelijke Ordening    Archeologie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag