Nieuws uit de Brugse regio

Brugs bosakkoord het gevolg van lang onderhandelen


Audio Reportage

Brugs bosakkoord het gevolg van lang onderhandelen
Brugge, maandag 3/8/2009. Het akkoord tussen de Franse energiemultinational Suez en de bezetters van het Lappersfortbos om gezamenlijk bij de Vlaamse regering aan te kloppen is er niet gekomen na één enkel contact. Er werd 50 dagen lang zwaar onderhandeld, en pas toen de Suez groep door kreeg dat de bezetters met rationele oplossingen aan de tafel zaten, bleek methodisch overleg mogelijk dat uiteindelijk iets opleverde dat niemand bij voorbaat had durven . Dat blijkt uit reacties van de advocaten van beide partijen.

Van vitaal belang voor het verwezenlijken van het akkoord tussen de bezetters en de Belgische Suez dochter was het nieuwe Vlaamse regeerakkoord, waarin de Vlaamse regering nieuwe stimulansen voor het boscompensatiefonds en het herbestemmen van zonevreemde bossen aankondigde. Die openingg maakte het akkoord mogelijk, en het was diplomatiek werk van ondermeer het Groene Gordel Front, dat een brug vormde tussen de eigenaars van het bos en de bezetters. Voor Peter Theunynck, de voorzitter van het Groene Gordel Front in Brugge en Ommeland (GGF) was het dan ook een bijzonder mooie dag vandaag, en daar had het weer niets mee te maken.

Nog niet gered

Een en ander betekent echter nog niet dat het bos gered is. De bal ligt nu in het kamp van de Vlaamse regering en tegen 18 oktober hopen de Bezetters en de Suez groep, na ondermeer gezamenlijk overleg met milieuminister Joke Schauvliege en minister van ruimtelijke ordening Philippe Muyters op een positief schriftelijk engagement van de Vlaamse overheid. Maar zelfs als tegen die datum geen beweging komt in het dossier, zullen de bosbezetters het terrein vrijwillig verlaten en opruimen tegen 30 november 2009.

(FN-Op Locatie)
Meer over Ruimtelijke Ordening    Milieu    Actie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag