Nieuws uit de Brugse regio

Brugse Twin Towers-brug moet blijven


Audio Reportage

Brugse Twin Towers-brug moet blijven
Brugge, dinsdag 25/8/2009. De Vlaamse Vereniging voor IndustriŽle Archeologie (VVIA), vindt het onaanvaardbaar dat de Scheepsdalebrug volledig zou verdwijnen. "De principes van de Brugse ingenieur Vierendeel zijn binnen de de ontwikkeling van de metaalbouw zo belangrijk, dat je als Vlaming zowieso al de man zou moeten eren,' zegt Adriaan Linters, die meteen een link legt naar de Twin Towers die op 11 september 2001 verdwenen.

Twin Towers

"Wij moeten durven zeggen dat wij ingenieurs hadden, die dit soort bruggen in de jaren 30 en 40 bouwden tot in Amerika en Japan en dat die techniek tot op vandaag nog gebruikt. De beroemde Twin Towers in New York waren gebouwd volgens de principes en berekeningswijzen van Vierendeel. En de Scheepsdalebrug is het oudste nog bekende werk waar Vierendeel zelf aan getekend en berekend heeft. Het is een buitengewone en unieke brug. Minstens een deel van de brug zou moeten behouden blijven, als monument aan de Brugse ingenieur Arthur Vierendeel," vindt Adriaan Linters.

De destijds in Brugge woonachtige Vierendeel was de eerste ingenieur aan het hoofd van de technische dienst van de Provincie West-Vlaanderen. De brug bestaat uit een in het begin van de 19e eeuw revolutionaire metalen ligger zonder diagonalen, die aan de basis zou liggen van de typische "Vierendeelbruggen" die niet later in tal van andere landen gebouwd werden. De meeste vierendeelbruggen werden echter tijdens de twee wereldoorlogen vernietigd.

Uniek

De oudste bekende brug van dit type is de Scheepsdalebrug in Brugge. Het is vermoedelijk ook de enige Vierendeel-draaibrug die nog bestaat.

Er is inmiddels echter wel al een slopingsvergunning afgeleverd, want "de stedelijke, de Westvlaamse en de Vlaamse diensten voor de monumentenzorg bleken zich niet bewust van het belang van deze brug en van de geplande sloping. Ook de diensten van de Vlaamse Bouwmeester hadden zogezegd geen idee van het unieke van de Scheepsdalebrug," zegt Linters. De sloop start normaal over een paar weken.

Reddingsplannen

"Sinds wij onze actie kenbaar hebben gemaakt komen de voorstellen aan de lopende band binnen. Er is een voorstel om het middengedeelte samen met de punt waarop de brug rust te bewaren als een monument op het rondpunt tussen de Blankenbergse en Oostendse steenweg. Vandaag nog stelde het VTI nog de vraag of het niet zinvol zou zijn om een deel van de brug voor de nieuwbouw voor de school te plaatsen en er is ook een vraag van de school voor Burgerlijke Bouwkunde van de KU Leuven, er zijn voorstellen ten over om een deel van de Brug te redden. Het enige is dat de diensten zouden moeten gaan samenwerken om ťťn of meerdere van deze voorstellen ook uit te voeren," zegt Linters.

Toekomst

De toekomst van ons erfgoed is volgens Linters in gevaar, omdat het onderwijs er geen rekening mee houdt: "Het is jammer: ons onderwijs is er ook niet op voorzien: ingenieurs leren hier niets over de geschiedenis van onze eigen technologie, en daarmee begint dit soort drama's," besluit Adriaan Linters.

(FN-Op Locatie)
Meer over Erfgoed    Archeologie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag