Nieuws uit de Brugse regio

Jean-Pierre en Luc Dardenne winnen Van Acker Prijs 2010


Audio Reportage


Brugge, zondag 14/3/2010. De algemene vergadering van de Van Acker Stichting heeft besloten haar tweejaarlijkse prijs voor 2010 toe te kennen aan de Waalse filmmakers Jean-Pierre en Luc Dardenne, bekend voor hun indringende sociale drama's. Dat heeft Silvain Loccufier, de voorzitter van de stichting bekend gemaakt.

De vergadering wees op "de authenticiteit en puurheid die het werk van de broers uitstraalt waarbij veel aandacht gaat naar de minderbedeelden van onze maatschappij, zonder te vervallen in Hollywoodiaanse clichés en de personages te reduceren tot karikaturen". Dat net dit jaar de prijs aan de broers wordt toegekend is geen toeval, aangezien 2010 het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting is.

Om het werk van Jean-Pierre en Luc Dardenne in de verf te zetten, organiseert de Van Acker Stichting eind volgende maand samen met de Brugse cinema Lumière een mini-filmfestival. Op woensdag 28 april starten we met een voorstelling van La Promesse en op donderdag 29 april volgt Rosetta.

De officiële prijsuitreiking in aanwezigheid van de broers Dardenne vindt plaats in cinema Lumière op vrijdag 30 april, niet toevallig de vooravond van de eerste mei. De uitreiking zal afgesloten worden met een voorstelling van de bekroonde film l'Enfant.

De Van Acker Stichting wil zoals bekend het gedachtegoed van Achiel en Frank van Acker in leven te houden, door het bekronen van kunstenaars, instellingen of initiatieven waarvan het werk in de lijn ligt van de beginselen die beide staatslieden huldigden en waarbij engagement, openheid en verdraagzaamheid centraal staan.

(FN-Meegedeeld-VAS)
Meer over Film    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag