Nieuws uit de Brugse regio

2 feestzalen en bistro in Ryckeveldebos is waanzin


Audio Reportage


Brugge, dinsdag 16/3/2010. Marc Vanpaemel, provincieraadslid voor Groen!, ziet 2 feestzalen en een bistro in het anders zo rustige Ryckeveldebos helemaal niet zitten. In het bos waren er vorig jaar al werkzaamheden aan de gewezen boerderij, die toen ambtshalve stilgelegd werden wegens het ontbreken van een vergunning hiervoor, maar momenteel loopt, nog tot 29 maart, een openbaar onderzoek voor een bouwvergunningsaanvraag.

"Het bouwproject op zich is zeer lovenswaardig: restauratie/ renovatie van alle gebouwen, weliswaar aangepast aan de moderne noden en de horecafunctiemet respect voor de oude materialen en zoals het voorheen was e op het eerste zicht is dit goed, ware het niet dat de locatie van deze werkzaamheden dit niet vraagt en niet toelaat. Vooral laagdynamische recreatie wordt er gepromoot: wandelen joggen en fietsen. Feesten, seminaries en congressen horen daar niet bij," zegt Vanpaemel.

Het Ryckeveldebos, dat zich situeert op het 3 gemeentenpunt tussen Brugge, Damme en Beernem, is momenteel een rustgebied voor mens en natuur. In samenwerking met het Regionaal Landschap Houtland is men reeds jarenlang bezig het domein in zijn oorspronkelijke staat te herstellen via bosbeheer en dit met veel succes. "Het bos is een waar natuurpareltje geworden en ook het voormalige wat verwaarloosde park ligt er sedert enige tijd beter bij," vult Vanpaemel aan. De impact van deze plannen op het geheel voor de Ryckeveldenatuur is dan ook uitermate negatief. Zoveel is duidelijk."

Verminking

"Voor de exploitatie van de feestzalen en bistro wordt er een groot terrein ontgonnen voor parking en een verharde baan aangelegd. Dat is je reinste natuurverminking, niet het herconstrueren van dit pand maar vooral de dagelijkse overlast dat dit zal veroorzaken voor het bos en voor de onmiddellijke omgeving. En de toegang tot de feestzalen wordt via het Maandagse voorzien: dat betekent dat de schoolomgeving van het LTI zal geconfronteerd worden met meer verkeer langs haar anders gelukkig verkeersluwe in en uitgang. Zeker in het weekend zal ook de niet aangepaste weginfrastructuur er gevaarlijker door worden, zeker voor de vele fietsers die zich via het Maandagse door Ryckeveldbos naar de provinciale fietsroutenetwerk begeven."

(FN-Meegedeeld-Groen!)
Meer over Politiek    Groen    Horeca    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag