Nieuws uit de Brugse regio

's Gravenhuisje wordt beschermd als monument

's Gravenhuisje wordt beschermd als monument
Torhout, woensdag 17/3/2010. Vlaams Minister Geert Bourgeois heeft een voorlopige bescherming als monument beslist voor het 's Gravenhuisje in de Fraeysstraat 6 en de site 's Gravenwinkel in Torhout. Nu is er een jaar tijd om verder onderzoek te doen alvorens een mogelijke definitieve bescherming volgt.

"Het 's Gravenhuisje is een zeldzaam voorbeeld van een 19 de eeuws arbeidershuisje. Het is belangrijk om deze schaarse getuige van kleinschalige en sobere architectuur uit de 19 de eeuw te bewaren. Beide panden liggen bovendien in de onmiddellijke omgeving van het reeds beschermde erfgoed in de stadskern van Torhout," zegt Minister Bourgeois.

's Gravenhuisje en de site 's Gravenwinkel werden eerder al opgenomen in de inventaris bouwkundig erfgoed . De dienst Ruimte en Erfgoed van de Vlaamse Overheid heeft overigens steeds geijverd voor het behoud van het huisje.

Het zogenaamde 'oudste huisje'

Het typische 19de eeuwse arbeidershuisje is een witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Via dit huisje kan men zich een beeld vormen van het leven van arbeiders in de 19de eeuw. Het lage huisje is terug te vinden op een plan van 1850 en vormt visueel een geheel met de site 's Gravenwinkel.

De site 's Gravenwinkel

De site s' Gravenwinkel gaat terug op een voormalige grafelijke verblijfplaats. Op nauwelijks 100 meter van de Sint-Pieterskerk en van de toenmalige stadskern, diende 's Gravenwinkel als verblijfplaats van de graven van Vlaanderen tijdens de jaarmarkten. Na de teloorgang van deze markten in de 13de eeuw wordt 's Gravenwinkel de verblijfplaats van lokale adellijke en burgerijfamilies.

Het huidige witgeschilderde hoofdgebouw is 18de-eeuws. De overige vleugels zijn in de jaren 1920 opgetrokken in een gelijkaardige, regionalistisch ge´nspireerde witgeschilderde baksteenbouw.

Rondom het pand is een ruime tuin met 19de-eeuwse kenmerken bewaard, onder meer enkele parkbomen. De herbouwde kapel in de tuin is een historische reconstructie van een kapel uit 1867, die er tot in de jaren 1970 stond. Ook de tuinmuur en het 19de-eeuwse koetshuis worden beschermd.

(FN-Meegedeeld-GB)
Meer over Sint-Pieters    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag