Nieuws uit de Brugse regio

Kluifrotonde Expresweg / Oostendse Steenweg nog dit jaar


Brugge, vrijdag 7/5/2010. Eind dit jaar nog plant Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Hilde Crevits de aanleg van een kluifrotonde op het kruispunt van de N31 Expresweg met de Oostendse Steenweg weg in Sint-Pieters.

Het college van burgemeester en schepenen van Brugge heeft vandaag de bouwaanvraag met een gunstig advies doorgestuurd naar de afdeling Ruimte en Erfgoed en dus ligt de weg vrijwel open...

In St.-Pieters komt een "kluifrotonde" op de Oostendsesteenweg net onder de brug over de Expresweg.Die rotonde moet zorgen voor een betere aansluiting van de op- en afritten van de Expresweg N31 met de Oostendsesteenweg N9, waar de verkeerssituatie momenteel eerder moeizaam verloopt. Het is er vaak problematisch om de Oostendsesteenweg over te steken. De op- en afritten van de Expresweg liggen dicht bij elkaar. Op de linkse voorsorteerstroken is er dikwijls een capaciteitsprobleem. Al het verkeer zal op de kluifrotonde aansluiten. Dat van de Oostendsesteenweg, dat van de op- en afritten met de Expresweg en dat van de parallelle ventwegen. De kluifrotonde functioneert als één grote rotonde. Ze ordent de verkeersafwikkeling, is goed leesbaar en maakt vlot en veilig verkeer mogelijk. Linksafslaande bewegingen zijn uitgesloten.

Oplossing

Een kluifrotonde is een complex van twee rotondes dicht bij elkaar die met elkaar worden verbonden. Vanuit de lucht bekeken ziet de constructie er effectief uit als een kluifbeen. In Kortrijk is er ook al een dergelijke rotonde aangelegd.

Fietsers

Brugge zou Brugge niet zijn zonder speciale voor de fietsers: de Oostendsesteenweg krijgt een vrijliggend breed tweerichtingsfietspad aan de noordkant van de weg. Het zal twee bestaande tweerichtingsfietspaden met elkaar verbinden, dat ter hoogte van de Sint-Pietersmolenstraat en dat aan de afslag naar Wenduine. Aan de op- en afritten van de Expresweg zal het fietspad afbuigen. De autobestuurders zullen er de fietsers beter kunnen zien. Op de rotonde zal het autoverkeer vertragen en dit zal de veiligheid van de fietsers ten goede komen.'

Kruispunt Sint-Pietersmolenstraat

Samen met de werken aan de nieuwe kluifrotonde wordt ook het kruispunt van de Oostendsesteenweg met de Sint-Pietersmolenstraat aangepakt. Het kruispunt wordt heringericht en ook hier zullen deze werken ten goede komen van de verkeersveiligheid van alle weggebruikers, voetgangers, fietsers en automobilisten.

Volgens minister Hilde Crevits zal "deze zomer de aanbesteding van de werkengebeuren en kan de eigenlijke uitvoering eind dit jaar starten. De werken kosten anderhalf miljoen euro. De stad Brugge komt tussenbeide voor 170.000 euro. De werken zullen 240 werkdagen duren."

(FN-Meegedeeld-HC)
Meer over Sint-Pieters    Hilde Crevits    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag