Economie

Zweedse kaai krijgt uitkijktoren toegankelijk voor andersvaliden

Zweedse kaai krijgt uitkijktoren toegankelijk voor andersvaliden
Zeebrugge, maandag 23/8/2010. Het Zeebrugse Havenbestuur i gestart met de bouw van een permanente uitkijkpost aan de voet van de Zweedse kaai.

Met het plaatsen van deze vaste uitkijktoren wil het Zeebrugse Havenstuur verhelpen aan het soms ontoegankelijke en onzichtbare karakter van de haven. 'Dit initiatief moet mens en haven dichter bij elkaar brengen. Een haven is immers fascinerend en biedt vaak unieke en verrassende uitzichten,' zegt havenvoorzitter Joachim Coens.

Ook voor andersvaliden

Niet enkel wandelaars en fietsers komen hier aan hun trekken: de uitkijkpost wil ook toegankelijk zijn voor andersvaliden. Hiertoe worden de ramen van de container in de hoogte aangepast ten opzichte van de eerste plannen. De deuropening van de container zal gebracht worden op 1,20 meter en voorzien worden van een hellend vlak voor rolstoelgebruikers.

Gezien de moeilijkheid om het terras te betreden, zal een periscoop of een beweegbare camera binnenin de tentoonstellingsruimte ge´nstalleerd worden.
Deze aanpassingen komen er dankzij de opmerkingen van de voorzitster van de stedelijke raad voor Personen met een handicap, gesteund door de Brugse bevoegde schepen Lieve Mus.

De toren is gelegen op het scharnierpunt tussen de voor- en achterhaven van waaruit mensen bijvoorbeeld cruiseschepen zullen kunnen bewonderen of gigantische autoschepn die de Vandammesluis binnenvaren. De toren biedt ook een adembenemend zicht op de uiteinden van de twee strekdammen die ongeveer 3,5 km in zee liggen.

Er worden zitbanken en ook fietsrekken voorzien. Binnenin de uitkijkpost/container geeft een tentoonstellingsruimte de bezoeker tekst en uitleg over de havenomgeving. De uitkijktoren zal opengesteld worden voor het publiek in het voorjaar van 2011.

De totale kostprijs van de uitkijktoren bedraagt 130.000 euro en wordt gefinancierd door het Zeebrugse Havenbestuur en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling/EFRO (40 % van 100.000euro).
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    Lieve Mus    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag