Economie

Ook Brugge moet overstromingsgebieden in stand houden

Ook Brugge moet overstromingsgebieden in stand houden
Brugge, donderdag 18/11/2010. "Ook Brugge moet zijn overstromingsgebieden met zorg in stand houden, in plaats van ze voor de ontwikkeling van prestigeprojecten te gebruiken." Dat zegt Sammy Roelant, de voorzitter van Groen! Brugge, naar aanleiding van de recente watermiserie.

"De overstromingen van de voorbije dagen hebben voor heel wat leed gezorgd in ons land. Hoewel het niet te voorkomen is dat er regen valt, kunnen we zeker wel iets doen aan het vermijden van overstromingen van woongebieden. In Brugge zijn we inderdaad relatief gespaard gebleven, maar dat hebben voor een groot stuk te danken aan onze Groene Gordel, waar nog een aantal belangrijke overstromingsgebieden zijn. We hopen dat het Brugse stadsbestuur en de Vlaamse regering zich hiervan bewust zijn en kiezen voor de bescherming van de bewoners," zegt Sammy Roelant.

Geen stadion in Chartreuse

"Dit weekend bleek bijvoorbeeld ook eens te meer hoe belangrijk bijvoorbeeld de Chartreuse is als overstromingsgebied (foto). Indien er nu een voetbalstadion, winkels en parkings op het terrein hadden gestaan, dan hadden niet enkel de inwoners van de Stokveldewijk in Sint-Michiels, maar ook de bewoners van Tillegembos en Loppem dit weekend waarschijnlijk zware problemen gekend. Groen! Brugge heeft zich altijd tegen de komst van het stadion en winkelcentrum op de Chartreusesite gekeerd, onder andere omdat de locatie een belangrijk overstromingsgebied is. Door het Resoc-charter te ondertekenen heeft het stadsbestuur daarentegen expliciet zijn steun gegeven aan het idee om een stadion te bouwen op de Chartreusesite. Hoe valt deze steunbetuiging te rijmen met de ondertekening door Brugge van het charter voor de bescherming van de Groene Gordel enkele weken geleden? Spreekt het stadsbestuur hier met een gespleten tong?" vraagt Sammy Roelant zich af.

"Ook heel wat van de geplande 100 hectare extra woongebied hebben een belangrijke rol te vervullen als water buffers in regenrijke weken. Denk maar aan Klein Appelmoes in Assebroek," Vult Roelant aan.

Groen! Brugge hoopt dat de situatie van de voorbije dagen de betonwoede in Brugge wat helpt bijsturen en dat er gekozen wordt voor duurzame projecten, zowel qua waterbeheersing, als qua ruimtegebruik.

(FN-Meegedeeld-Groen!)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Milieu    Politiek    Groen    Sammy Roelant    Sint-Michiels    Assebroek    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag