Nieuws uit de Brugse regio

Kasteel van Male verkocht

Kasteel van Male verkocht
Brugge, woensdag 9/2/2011. Het grafelijk slot van Male is verkocht aan een familie die de burcht als erfgoed wil conserveren. Dat heeft het Bisdom Brugge zonet bevestigd.

Na enkele jaren van nadenken en zoeken hebben de zusters van de Sint-Trudoabdij van Male een beslissing genomen over de verkoop en over drie jaar zal de abdijgemeenschap het slot van Male verlaten en zich in Sint-Pieters Brugge vestigen. De zusters kochten daar een klein kloostergebouw aan op het domein van de Hospitaalzusters van Sint-Jan.

Na 50 jaar

De gemeenschap van Sint-Trudo heeft meer dan vijftig jaar het slot bewoond en er talrijke gasten en bezoekers ontvangen. Mede dankzij veel weldoeners kon de gemeenschap het slot al die jaren goed onderhouden. De laatste jaren werd echter duidelijk dat het in de toekomst niet verantwoord zou zijn om het gebouw verder te bewonen. Enerzijds was het voor de gemeenschap onmogelijk om de financiŽle investeringen voor het onderhoud van het erfgoed te blijven opbrengen en om het gebouw en het gastenverblijf aan te passen conform de huidige normen van een logiesverstrekkend bedrijf. Anderzijds heeft de gemeenschap, die kleiner en ouder geworden is, niet meer voldoende draagkracht om het erfgoed met de last van het onderhoud te behouden.

Na een lang proces van onderscheiding hebben de zusters besloten dat zij niet in Male kunnen blijven. Ze kochten een klein kloostergebouw, gelegen aan de Oude Oostendse Steenweg te Sint-Pieters Brugge. Het gebouw ligt op het domein van de Hospitaalzusters van Sint-Jan en wordt nu verbouwd tot woning voor de abdijgemeenschap. Beide gemeenschappen zullen naast elkaar wonen en bepaalde diensten met elkaar delen maar toch hun zelfstandigheid behouden.

Kopers

Het slot van Male werd aangekocht ddor de familie Hein Deprez uit Belsele, met de bedoeling dit Vlaamse erfgoed te conserveren en te bewonen. Tot aan de verhuis blijft de gemeenschap in Male alle geplande activiteiten voortzetten en is de abdij een open huis.

(FN-Meegedeeld-Bisdom Brugge)
Meer over Sint-Pieters    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag