Nieuws uit de Brugse regio

Busbaan op Scheepsdalebrug wordt afgeschaft

Busbaan op Scheepsdalebrug wordt afgeschaft
Brugge, vrijdag 9/9/2011. Na enkele maanden ernstige kritiek op de slechte verkeersdoorstroming op de nieuwe Scheepdalebrug, heeft het stadsbestuur beslist om de vrije busbaan af te schaffen.

Traag

Op de nieuwe Scheepsdalebrug werd een busbaan voorzien waarop ook andere voertuigen mogen rijden om rechts af te slaan. In de praktijk en uit tientallen meldingen blijkt dat de weggebruikers dit onvoldoende begrijpen. De rechtsafslaande bestuurders (richting Sint-Pieterskaai) blijven nog te veel op de middenste rijstrook op de Scheepsdalebrug om dan pas op het einde van de brug rechts af te slaan. Dit houdt risico's in, o.a. op aanrijdingen met voertuigen die wel op de busstrook rijden. Ook voor fietsers die op het afgescheiden fietspad rijden, is het moeilijk in te schatten welke bewegingen de voertuigen zullen maken.

Afgeschaft

Burgemeester Patrick Moenaert kreeg bij de opening van de nieuwe Scheepsdalebrug al meerdere kritische vragen over de nieuwe busbaan: "Ik beloofde toen de nieuwe verkeerssituatie permanent te laten opvolgen door de Verkeersdienst van de Lokale Politie Brugge. Deze evaluatie werd nu afgerond. De verkeersveiligheid voor elke weggebruiker moet voorop staan. Om duidelijkheid te scheppen, stel ik voor om de busbaan op de Scheepsdalebrug te wijzigen in een klassieke rijstrook voor rechtsafslaand verkeer. Op die manier wordt het voor alle weggebruikers duidelijk dat ze voor de rechtsafslaande beweging de rechter rijstrook mogen gebruiken. Ik sprak hierover ook met AWV en De Lijn. De diensten van AWV wordt nu gevraagd, gezien de risico's en de verwarring die er bestaat, deze aanpassingen op korte termijn door te voeren, zodat de busbaan op de Scheepsdalebrug kan afgeschaft worden."

Geen gevolgen voor bussen

Voor de stadslijnen heeft dit geen gevolgen. Stadslijn 3 kan rechtsafslaan. Stadslijn 13 en de streeklijnen kunnen op de middenste strook rechtdoor rijden. Op vraag van de burgemeester werd ook de afregeling van de verkeerslichten geoptimaliseerd.

(FN-Meegedeeld-Brugge)
Meer over Verkeer    Politie en Gerecht    Sint-Pieters    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag