Nieuws uit de Brugse regio

SVV: geweld is geen gezicht


Audio Reportage

SVV: geweld is geen gezicht
Brugge, donderdag 10/11/2011. Vrouwenorganisaties zij-kant en VIVA-SVV houden maandag ook in Brugge met hun sensibiliseringscampagne 'Geweld, geen gezicht' halt op jongerentrekpleisters. Hiermee willen ze jongeren bewustmaken van de symptomen, gevaren en gevolgen van partnergeweld, een fenomeen dat volgens Truus Barremaecker nog verre van uitgeroeid is: '1 op de 5 vrouwen te maken met geweld in eigen huis.' Om de boodschap ver uit te dragen bundelen de vrouwenorganisaties hun krachten met Animo, Joetz en CAW Papaver.

In Brugge zal actie gevoerd worden aan de busparking op 't Zand, aan de achteringang van het station en aan de ingangen HOWEST en het KTA in de Rijselstraat. Iedereen zal daar de relatietest kunnen invullen en een 'niet leuk'-stempel zetten op de Facetoek-mobiel (foto).


Facebook

De organisatoren rekenen ook op de kracht van sociale netwerken, om zo veel mogelijk jongvolwassenen te bereiken met hun boodschap. Daarom ontwikkelden ze een Facebookapplicatie waarmee iedereen een blauw oog, pleister of traan kan toevoegen aan zijn/haar profielfoto, om te tonen dat geweld écht geen gezicht is. Op www.facebook.com/geweldgeengezicht vind je niet alleen de applicatie, maar ook een relatietest, getuigenissen van slachtoffers van partnergeweld, tips voor een gezonde relatie en hulpadressen. Wie de campagne online steunt, maakt kans op een driedaagse citytrip naar Barcelona voor 2 personen.

Relatietest

Op de actielocaties kunnen voorbijgangers een relatietest afleggen. 'Deze relatietest laat je stilstaan bij je eigen relatie en die van vrienden, kennissen en familieleden. Echt een aanrader' aldus Sanne Doms van Animo. Ook in prille relaties tussen jongeren zijn de kiemen van een onevenwichtige of zelfs gewelddadige relatie soms aanwezig. Volgens een studie in 2010 van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen werd 14% van de vrouwen en 10% van de mannen tussen 18 en 34 jaar tijdens een periode van 12 maanden het slachtoffer van partnergeweld. Als we kijken naar de leeftijdscategorie 18- tot 24-jarigen, loopt dit aandeel op tot 11% voor mannen en maar liefst 22% voor vrouwen. Door jongeren tijdig te wijzen op de symptomen, gevaren en gevolgen van partnergeweld, hopen de organisatoren dat geweld te voorkomen, eerder dan het te genezen.

(FN-Meegedeeld-SVV)
Meer op www.facebook.com/geweldgeengezicht
Meer over Jongeren    Actie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag