Nieuws uit de Brugse regio

Brugse Brandweer start nu met ijsmetingen aan de Potterierei

Brugse Brandweer start nu met ijsmetingen aan de Potterierei
Brugge, maandag 6/2/2012. Het gemeentebestuur van Sluis en de brandweer van Brugge en Knokke-Heist zijn maandag gestart met de dagelijkse metingen van de ijsdikte op de Damse Vaart. De dikte varieerde maandag tussen 4 en 8 centimeter. Voorlopig werd alleen aan de oevers gemeten. In het midden van de vaart meten is voorlopig te gevaarlijk door de vele wakken. De stadsbesturen herhalen intussen hun oproep om geen stenen of takken op het ijs te gooien.

Hoop

Iedereen duimt voor schaatsplezier op de Damse Vaart. Omdat de vriestemperaturen nog een tijdje zullen aanhouden, is maandag overgegaan tot het dagelijks meten van de ijsdikte. Dat gebeurt op vastgestelde plaatsen langs de oevers en in het midden van de Vaart. Als overal 12 centimeter wordt bereikt, kan het verbod om het ijs te betreden worden opgeheven. Dat gebeurt in gezamenlijk overleg tussen de burgemeester van Damme, Brugge, Sluis en Knokke-Heist.

Nog te dun

Maandag werden aan de oevers diktes van 4 tot 8 centimeter gemeten. "Het ijs is op veel plaatsen nog verraderlijk dun", waarschuwt burgemeester Dirk Bisschop van Damme. "Het ijs betreden blijft gevaarlijk. We hopen dat het ijs snel aandikt. Ik sta zelf te popelen om mijn schaatsen aan te trekken en op het ijs te genieten van het prachtige winterse polderlandschap."

Burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) kijkt uit naar schaatsen op de Damse Vaart en de Brugse Reien: "Onze stad is nog feeŽrieker in deze winterse sfeer en schaatsen op deze waterlopen heeft iets bijzonder. Het is van 1997 geleden dat mensen het ijs konden betreden op onze Reien. We hopen dus dat het nog enkele dagen hard blijft vriezen, want alleen dan is er kans dat onze waterlopen worden vrijgegeven om te schaatsen. Op dit ogenblik is daar nog geen sprake van. Het ijs is nog veel te dun."

Stenen en takken

In deze fase is het bijzonder belangrijk dat geen takken en stenen op het ijs worden geworpen. Ze vertragen de ijsvorming waardoor het langer zal duren voor het ijs toegankelijk wordt. In een latere fase kunnen ze ook het schaatsplezier bederven.

Politie waakzaam

De politie blijft intussen patrouilleren langs de Damse Vaart om waaghalzen van het ijs te halen. De rode vlaggen die op het schaatsverbod wijzen, blijven wapperen.

De recentste openstelling van het ijs dateert van 11 januari 2009 (Foto). Toen stonden naar schatting 50.000 mensen op het ijs. De Zwinstedentocht (wedstrijd 3 x Sluis-Brugge-Sluis) kon nog maar twee keer doorgaan. Dat was in maart 1986 en januari 1997.

Informatie over schaatsen op de Damse Vaart is te lezen op de websites van Toerisme Damme (www.toerismedamme.be), Stad Brugge (www.brugge.be), gemeente Sluis (www.gemeentesluis.nl) en ijsclub 't Zwin (www.ijsclubtzwin.nl).

Via twitter is de ijsvorming op de Damse Vaart te volgen via @StadDamme en #DamseVaart.

(FN-Meegedeeld-Damme/Brugge-Foto: FN Archief)

FN
Meer over Toerisme    Politie en Gerecht    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag