Economie

Schip van Beaglemissie komt naar Zeebrugge

Schip van Beaglemissie komt naar Zeebrugge
Brugge, dinsdag 31/7/2012. De klipper Stad Amsterdam zal van woensdag 15 augustus tot zondag 19 augustus in Zeebrugge afmeren. Het schip kreeg wereldfaam in Vlaanderen en Nederland, toe het gedurende het Darwinjaar voor een VPRO/Canvas TV-reeks de reis van Darwin de reis van het zeilschip de "Beagle" van Charles Darwin om de wereld over deed.

Nieuw

Ondanks het statige oude uiterlijk is de Stad Amsterdam eigenlijk een nagelnieuw schip: het werd onder leiding van scheepsarchitect en voormalig wedstrijdzeiler Gerard Dijkstra getekend en in 1997 werd op de Oranjewerf in Amsterdam de eerste hand gelegd aan de stalen romp van de klipper. Die was een jaar later af en verhuisde naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, voor de afwerking met houtwerk, veel koper, en de sierlijke details met de uitstraling van een negentiende-eeuwse klipper. Het zeilschip is eigendom van de gemeente Amsterdam en is sinds 2000 het vlaggenschip van Sail.

Beaglemissie

In 2009 trok Stad Amsterdam in opdracht van de VPRO en Canvas vanuit Plymouth voor een acht maanden durende reis in het kader van het tweehonderdste geboortejaar van bioloog, natuuronderzoeker en geoloog Charles Darwin. Van 1831 tot 1836 maakte hij op het originele zeilschip de "Beagle" een reis om de wereld. Zijn theorie, dat de evolutie van soorten gedreven wordt door natuurlijke selectie, verdiepte zich tijdens die reis. Stad Amsterdam vaart deze reis na.

Als opleidingsschip, onder meer voor jongeren die voortijdig de school hebben verlaten, maar ook als passagierszeilschip vaart Stad Amsterdam elk jaar met gasten over de wereldzeeŽn. Daarnaast neemt ze regelmatig deel aan Tall Ships Races, zeilevenementen en wordt ze gehuurd voor zakelijke doeleinden.

(FN-Meegedeeld-Stad Amsterdam)

FN
Meer economisch nieuws

Meer over Haven    Geschiedenis    Techniek    Evenementen    Zeebrugge    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag