Economie

Grootste containerschip ter wereld aangekomen in Zeebrugge


Zeebrugge, maandag 17/12/2012. Omstreeks acht uur deze ochtend voer de m/v CMA CGM Marco Polo de haven van Zeebrugge binnen. Het bezoek van de containerreus zette de afgelopen weken heel wat in beweging. De Franse rederij CMA CGM verkoos de aanloop in Zeebrugge voor de officiŽle Europese verwelkoming van het nieuwe schip.

4 voetbalvelden lang

De CMA CGM Marco Polo meet 396 meter in de lengte en 53,6 meter in de breedte. Het schip heeft een capaciteit van 16.020 TEU. Om die enorme afmetingen wat concreter te maken: het schip is 4 voetbalvelden lang en kan een hoeveelheid van maar liefst 97 kilometer achter elkaar geplaatste containers laden. Dat is ruwweg een rij containers van Brugge tot Brussel.

Samen met de zusterschepen CMA CGM Vasco da Gama en CMA CGM Zheng He wordt het allergrootste containerschip in de vaart ingezet op de French Asia Line (FAL1), die het Aziatische continent met Noord-Europa verbindt.

Deze ochtend meerde het gigantische schip veilig af aan de CHZ-terminal. De officiŽle verwelkoming van de CMA CGM Marco Polo in Europa vindt dinsdag plaats in aanwezigheid van CMA CGM topman Jacques Saadť. Ook de Managing Director van CMA CGM Belgium EugŤne Vanfleteren en Vlaams Minister Hilde Crevits zullen het schip bezoeken.

"Het is een hele eer om de CMA CGM Marco Polo, het grootste containerschip in de vaart, te mogen ontvangen vandaag. Dat is uniek voor de haven en ook uniek in de wereld. Dat toont aan dat Zeebrugge de evoluties in de containerscheepvaart een antwoord weet te bieden, enerzijds door de maritieme diepgang en anderzijds doordat schepen van dit kaliber bij Container Handling Zeebrugge veilig kunnen afmeren en daar snel en efficiŽnt behandeld kunnen worden. Het schip heeft deze ochtend zelfs sneller dan verwacht de kade bereikt. Morgen is er een officiŽle verwelkoming gepland. De gehele top van de CMA CGM Group, de derde grootste containerrederij ter wereld, zal dan naar Zeebrugge komen om het schip te verwelkomen in Europa. CMA CGM is al jaren de belangrijkste containerrederij in Zeebrugge. Zij hebben ook een participatie genomen in de terminal van CHZ. Wij danken de mensen van CMA CGM hartelijk voor deze erkenning en wensen hen van harte proficiat met dit nieuwe schip", zegt Joachim Coens, voorzitter-gedelegeerd bestuurder Port of Zeebrugge

Het containerschip blijft in de haven van Zeebrugge tot morgennamiddag 17 uur. Op de CHZ-terminal worden 2000 containers op het schip geladen en 500 gelost.

(FN-Meegedeeld-MBZ)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    Zeebrugge    Hilde Crevits    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag