Brugse Geschiedenis

Maria van Bourgondie geboren

Maria van Bourgondie geboren
Brugge, vrijdag 13/2/1457. Maria van BourgondiŽ (Brussel, 13 februari 1457 Ė Brugge, 27 maart 1482) was hertogin van BourgondiŽ, Brabant, Limburg, Luxemburg en Gelre, gravin van Vlaanderen, ArtesiŽ, Holland, Zeeland, Henegouwen, Namen en Franche-Comtť, vorstin van de Nederlandse Gewesten.

Als enige dochter van Karel de Stoute en Isabella van Bourbon, nam zij na de dood van haar vader op 5 januari 1477 tijdens de Slag bij Nancy het bewind in zijn erflanden over. Zij werd door prinsen over heel Europa ten huwelijk gevraagd en onder meer de Franse koning Lodewijk XI zag in haar de gedroomde huwelijkspartner voor zijn zoon, de dauphin Karel om zo BourgondiŽ bij zijn kroondomein te kunnen voegen. Maria zocht steun bij haar onderdanen maar werd geconfronteerd met hun ontevredenheid omwille van het oorlogszuchtig en centralistisch beleid van haar vader. Door toekenning van het Groot Privilege op 11 februari 1477 verkreeg Maria financiŽle en militaire steun van de Staten-Generaal. Ook moest zij, om tegemoet te komen aan het particularisme, aan verscheidene gewesten en steden eigen keuren verlenen en toezien hoe haar vaders trouwe Kanselier Hugonet en raadgever Guy de Brimeu (heer van Humbercourt, landvoogd van Limburg, Maastricht en Namen) en schatbewaarder Jan van Meile op beschuldiging van hoogverraad (corruptie) werden onthoofd te Gent.

Op 19 maart 1477 deed ze op verzoek van de prins-bisschop afstand van al haar rechten op het prinsbisdom Luik.

Op 19 augustus 1477 trouwde Maria met Maximiliaan I van Oostenrijk, waardoor er een einde kwam aan haar korte persoonlijke regeerperiode en meteen de Franse dreiging het hoofd geboden kon worden: Maximiliaan versloeg op 7 augustus 1479 de troepen van Lodewijk XI in de Slag bij Guinegate.

Praalgraf

Maria overleed, op 25-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een val van haar paard in Sint-Pieters-op-den-Dijk, in de nabijheid van Brugge. Dit gebeurde op het einde van een valkenjacht die startte in de bossen bij het kasteel van Wijnendale. Haar vierjarige zoontje Filips de Schone volgde haar op, onder het regentschap van zijn vader Maximiliaan. Zij werd begraven in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Brugge, waar haar grafmonument zich bevindt, vlak naast het praalgraf van haar vader Karel de Stoute. Tijdens archeologisch onderzoek in 1979 werd haar stoffelijk overschot geÔdentificeerd.

Na haar dood zou Maximiliaan het nadelige vredesverdrag dat Maria had gesloten met de Franse koning betwisten, maar kreeg hierdoor te kampen met voortdurend verzet van de Vlaamse steden. In Vlaanderen was men reeds blij verlost te zijn vanonder de Franse leenheerschappij en men ervoer oorlog als een aanslag op hun welvarende economie. Deze was gevoelig voor oorlogen, vanwege de import van grondstoffen.

(FN-Diverse Bronnen /Afb: Marie de Bourgogne, 1457-1482, Musťe Condť, Chantilly)

FN

Meer over Geschiedenis    Sint-Pieters    Archeologie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag