Nieuws uit de Brugse regio

Aanleg verbindingsautosnelweg A11 van Blauwe toren naar Westkapelle stap dichterbij

Aanleg verbindingsautosnelweg A11 van Blauwe toren naar Westkapelle stap dichterbij
Brugge, vrijdag 21/12/2012. De aanleg van de autosnelweg A11 van Blauwe toren naar Antwerpen is een belangrijke stap dichterbij. Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits hoopt dat de werken eind volgend jaar al zullen kunnen starten, want vandaag heeft de Vlaamse Regering kennis genomen de aanstelling van het consortium Via Brugge, als voorkeursbieder voor het project A11 Brugge. De A11 is de nieuwe autosnelweg tussen de Blauwe Toren en Knokke-Heist over een afstand van 12 km, die Brugge en de haven van Zeebrugge beter moet verbinden met Anwerpen en Nederland. Door het havenverkeer langs die weg te scheiden van het lokale verkeer op de expressweg wordt ook de verkeersveiligheid en de leefbaarheid vergroot. De A11 is ook van belang voor de bereikbaarheid van de oostkust.

Werken moeten starten in 2013

Via-Invest, het strategisch samenwerkingsverband tussen de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), zal nu een onderhandelingsprocedure starten met Via Brugge, een samenwerkingsverband bestaande uit Van De Nul, Van Laere, Aswebo, ACLAGRO, Franki Construct en DG Infra+. In de eerste helft van 2013 zal nog verder onderhandeld worden om de financieringspistes te optimaliseren en dan zal ook de stedenbouwkundige vergunning worden aangevraagd. Daarna kan de zogenaamde 'financial close' plaats vinden. In het najaar 2013 is de start van de werken gepland.

Welke weg?

Het project A11 Brugge is 1 van de 6 zogeheten 'missing links' in het Vlaamse wegennet en het grootste zogenaamde DBFM (Design, Build, Finance and Maintain) wegenaanlegproject tot nog toe in Vlaanderen: Via Brugge zal de hoofdwegverbinding A11, tussen de N49 in Westkapelle en de expressweg N31 aan de Blauwe Toren ontwerpen, bouwen, financieren en gedurende 30 jaar onderhouden. De A11 maakt deel uit van het Trans-European Transport Network (TEN-T) en vervangt de huidige verbinding tussen de haven van Zeebrugge en het hinterland via gewestwegen, die minder geschikt zijn voor de verwerking van grote vrachtstromen.

Aansluitingen

Het 12 kilometer lange traject zal via drie knooppunten aangesloten worden op het bestaande wegennet: aan de Blauwe Toren zal de A11 aangesloten worden op de N31 waarvoor de bestaande aansluiting met de Blankenbergsesteenweg moet worden aangepast. In Westkapelle zal met een aansluiting op de Natiënlaan de toegang tot de Zeebrugse haven vanaf de N49 verbeterd worden. Halfweg het traject van de A11 zal een aansluitingscomplex gerealiseerd worden om het oostelijke deel van de haven te ontsluiten. Over het Boudewijnkanaal wordt voor de A11 een nieuwe dubbele beweegbare brug voorzien, die de toegang voor zeeschepen naar de achterhaven moet blijven garanderen.
Volgens Minister Crevits is daarbij ook reeds grondig nagedacht over ecologische, landschappelijke en ruimtelijke aspecten die zullen worden meegenomen bij de uitwerking van de hoofdweg. Naast de snelweg komt er ook een volledig nieuw fietspadennetwerk, dat moet zorgen voor veilig fietsverkeer van en naar de haven en tussen de polderdorpen.

Laatste rechte lijn

"Het is belangrijk dat de finale onderhandelingen voor de aanleg van de autosnelweg A11 van start kunnen gaan, zegt Hilde Crevits. Voor de groei van de hele Brugse regio, de haven van Zeebrugge en de Oostkust is de realisatie van de autosnelweg van grote waarde. Er is niet alleen de realisatie van een betere verbinding voor het auto- en vrachtverkeer. Bij dit project is er ruim aandacht voor het scheiden van het haven- met het lokale verkeer zodat de verkeersveiligheid en de leefbaarheid vergroot", besluit Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits.

(FN-Meegedeeld-Vlareg)
Meer over Economie    Haven    Verkeer    Ruimtelijke Ordening    Mobiliteit    Politiek    CD&V;    Zeebrugge    Lissewege    Zwankendamme    Dudzele    Ondernemen    Hilde Crevits    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag