Nieuws uit de Brugse regio

Ondanks strenge vorst: niet schaatsen op Damse Vaart

Ondanks strenge vorst: niet schaatsen op Damse Vaart
Brugge, donderdag 17/1/2013. Aan de brug in Damme en elders langs de Damse Vaart zijn donderdag rode vlaggen gehesen. Die moeten wijzen op het verbod om het ijs op de vaart te betreden. Momenteel zijn er nog maar op enkele plaatsen splinterdunne ijslaagjes te zien. Maar door de aanhoudende vriestemperaturen, kan de ijslaag aandikken. Voor eventueel schaatsplezier is het voorlopig nog veel te vroeg. De Damse Vaart moet daarvoor over zijn hele lengte dichtvriezen en het ijs moet minimum 12 centimeter dik zijn. Pas als er groene vlaggen worden gehesen, is schaatsen toegelaten.

Nog geen idee wanneer wel...

Als het vriesweer blijft aanhouden, zal tot officiŽle metingen worden overgegaan. Voorlopig is dit nog niet aan de orde. Het ijs is daarvoor nog veel te dun. Het plaatsen van de rode signalisatievlaggen is een preventieve veiligheidsmaatregel. Deze maatregel wordt altijd genomen bij beginnende ijsvorming. Als het ijs wordt vrijgegeven, zullen de rode vlaggen door groene worden vervangen.

Takken en stenen

In deze fase van prille ijsvorming is het van belang om geen stenen, takken of andere voorwerpen op het prille ijs te gooien. Die kunnen de ijsplaat beschadigen en verdere ijsvorming tegengaan. Mocht het ijs aandikken, dan kunnen ze later een gevaar vormen voor de schaatsers.

Sinds 2009

De recentste openstelling van het ijs dateert van 11 januari 2009. Toen stonden naar schatting 50.000 mensen op het ijs (foto). De Zwinstedentocht (wedstrijd 3 x Sluis-Brugge-Sluis) kon nog maar twee keer doorgaan. Dat was in maart 1986 en januari 1997.

Informatie over het schaatsen op de Damse Vaart zal te lezen op de websites van Toerisme Damme (www.toerismedamme.be), Stad Brugge (www.brugge.be), gemeente Sluis (www.gemeentesluis.nl) en ijsclub 't Zwin (www.ijsclubtzwin.nl).
Via Twitter is de ijsvorming op de Damse Vaart te volgen via @StadDamme en #DamseVaart.

(FN-Meegedeeld-Brugge/Damme/Sluis /Foto: FN Archief)

FN
Meer op www.ijsclubtzwin.nl
Meer over Sport    Kinderen    Jongeren    Evenementen    Sint-Kruis    Binnenstad    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag