Nieuws uit de Brugse regio

Boudewijn Laloo: Vlaamse overheid brengt Brugse Kerkfabrieken in financiŽle problemen


Brugge, dinsdag 23/12/2003. Al weken heerst er betalingsnood binnen de Vlaamse Gemeenschap. De kas is leeg en het geldgebrek doet her en der activiteiten stilvallen. De Vlaamse begroting spartelt om dit jaar boven water te blijven. Eind oktober was er nog een kasoverschot van 17 mio euro, maar dat volstaat niet om het gros van de betalingen die in december nog moeten gebeuren te dekken.

De truc om deze maand slechts 60% van de subsidies voor lonen van het personeel in de gehandicaptensector te storten is hiervan een hemeltergend voorbeeld.

Heel wat facturen zullen naar 2004 worden doorgeschoven, wat de begroting van volgend jaar ongetwijfeld gaat bezwaren.

Ook enkele Brugse Kerkfabrieken trekken nu aan de alarmbel.

De Sint-Jozefsparochie werd voor restauratiewerken aan haar kerk door het Vlaams Gewest schriftelijk volgende subsidies beloofd op 21 augustus 2002:

-voor stabiliteitswerken 17.070 euro
-voor elektriciteitswerken: 19.490 euro
-voor schilderwerken 12.630 euro.

Na het doorsturen van de goedgekeurde facturen kreeg men:

-een eerste bedrag van 11.950 euro toegekend voor stabiliteitswerken maar dit werd nog niet uitbetaald
-een eerste en enige uitbetaling van 8.860 euro voor elektriciteitswerken
-en een toekenning van 12.630 euro maar nog geen uitbetaling voor schilderwerken.

De Sint-Jozefsparochie komt zo serieus in de problemen en krijgt steeds bozere telefoons van aannemers die ze niet kan uitbetalen. De Kerkfabrieken beschikken immers niet over eigen middelen en moeten dus volledig op de toegestane subsidies beroep doen om de facturen te betalen.

Ook de Kerkfabriek OLV-Bezoeking uit Lissewege kampt met gelijkaardige problemen. Voor de restauratie van haar kerk werd in augustus 50% van de door het Vlaams Gewest beloofde subsidie opgevraagd, namelijk 245.000 euro. Volgens de laatste berichten wordt dit pas halfweg januari uitbetaald. Bovendien heeft men nogmaals 25% tegoed, aangevraagd in september, hetzij 123.000 euro. Voor meerwerken werd nog eens 65.000 euro beloofd die naar het schijnt pas halfweg juli zouden worden uitbetaald. De Kerkfabriek OLV-Bezoeking ging hiervoor een lening aan en de intresten lopen elke maand op.

Boudewijn Laloo, schepen voor financiŽn en erediensten: "Hoewel het stadsbestuur haar aandeel in de toegekende subsidies reeds volledig heeft betaald, overwegen wij momenteel om de betalingen van de openstaande facturen in onze begroting in te schrijven. Op deze manier hopen wij tot een gepaste oplossing te komen voor de problemen waar de Kerkfabrieken mee worden geconfronteerd. De houding van de Vlaamse overheid is echter onverantwoord."

(FN-Meegedeeld)
Meer over Boudewijn Laloo    Sint-Jozef    Lissewege    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag