Nieuws uit de Brugse regio

Toyo Ito niet langer een monument

Toyo Ito niet langer een monument
Brugge, vrijdag 2/8/2013. Vlaams minister voor erfgoed Geert Bourgeois heeft beslist om het kunstwerk van Toyo Ito te deklasseren. Hiermee is een polemisch hoofstuk in de Brugse politieke en kunstgeschiedenis wellicht afgesloten. Het "paviljoen" ontworpen door de Japanse architect (Foto) werd in 2002 opgetrokken als "een tijdelijke getuige van hedendaagse architectuur" om het Europese Culturele jaar mee te vieren. Het was toen ook niet de bedoeling van de Stad Brugge om het paviljoen op de Burg te bewaren. Maar begin 2007 voegde minister Van Mechelen het toe aan de lijst van beschermde monumenten, met voor gevolg dat het had moeten worden gerestaureerd, een restauratie die vele malen meer zou kosten dan het monument had gekost. Tijdens een recent Colloquium over Werelderfgoed in het Concertgebouw gaf minister Bourgeois al te kennen dat een deklassering tot de mogelijkheden behoorde. Die is er nu.

Eerste reacties

Fractieleider Ann Soete van De Brugse N-VA afdeling reageert als eerste positief op de beslissing want zij drong hier al geruime tijd op aan. "Ook in ons verkiezingsprogramma maakten wij daar een punt van. In deze tijden van besparingen vinden wij het maatschappelijk onverantwoord dat dergelijke torenhoge sommen moeten opgehoest worden voor de restauratie van een bouwwerk dat oorspronkelijk slecht een tijdelijk karakter had."

En nu?

N-VA Brugge wil vanuit de oppositie nu ook "meedenken over de heraanleg van dit prachtig gelegen plein. Misschien kunnen de schepenen hun auto ook ondergronds parkeren : er is immers een nieuwe parking op wandelafstand. Of kunnen we de overblijvende grondvesten van St-Donaas opnieuw blootleggen en integreren. Wellicht dringt een uitbreiding van de groene zone zich op, en kunnen hier nieuwe hedendaagse zitbanken geplaatst worden. Het idee voor een wedstrijd inzake architectuur kan worden hernomen. Hierbij moeten wij zeker ook het initiatief aan studenten-architectuur kunnen laten. Jonge mensen kunnen immers verfrissende ideeŽn aanbrengen over de versmelting van historie en toekomst," besluit Soete.

(FN-Meegedeeld-N-VA/foto: FN)
Meer over Concert    Andere Culturen    Kunst    Politiek    N-VA    Ann Soete    Binnenstad    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag