Nieuws uit de Brugse regio

Nog 95 appartementen en 156 studentenkamers aan station

Nog 95 appartementen en 156 studentenkamers aan station
Brugge, donderdag 9/1/2014. Vandaag gaf de stad groen licht voor de realisatie van kavel 2B binnen het project 'Nieuw Brugge'. Het ontwerp voorziet de bouw van een parking, een kantoorgebouw voor de NMBS, 95 appartementen, 156 studentenkamers en diensten- en horecaruimtes.

Kleiner dan oorspronkelijk plan

Het project sluit aan op het reeds gerealiseerde kavel waar nu onder meer Media Markt, het Ibis Budget Hotel en een appartementsgebouw gevestigd zijn, en grenst aan het bestaande overdekte parkeergebouw. Het ontwerp (foto) is van de hand van Binst Crepain Architects en voorziet een hedendaagse vormgeving en volumeopbouw. De plannen kwamen er na veelvuldig overleg met de stadsdiensten en werden ook voorgelegd aan de Expertencommissie Unesco (ECU) omdat alle verdere ontwikkelingen in de stationsomgeving een rechtstreekse visuele impact op het Werelderfgoed in Brugge hebben. Gelet op de door Unesco geformuleerde bezorgdheid over het vrijwaren van de zichtlijnen van en naar de binnenstad, werd dan ook gevraagd om het ontwerp zo te herwerken dat de in kavel 1B reeds gerealiseerde bouwhoogte van 26 meter niet overschreden zou worden.

Problemen vermijden

'Ik wilde ten stelligste problemen met Unesco vermijden. Daarom heb ik dan ook de plannen laten voorleggen aan de Expertencommissie Unesco. De nodige planaanpassingen werden uitgevoerd en weerom aan Unesco voorgelegd, die zich achter de uiteindelijke plannen kon scharen', vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V). 'Het geheel maakt na de aanpassing ook een minder logge indruk.'
Het ontwerp werd opgevat in drie gebouwendelen, verbonden door een halfondergrondse parking, waar zich ook de toegang tot de (fietsen)bergingen en technische ruimtes bevindt. De hoofdtoegangen situeren zich rond een centraal binnenplein op het boulevardniveau. Om de boulevard te realiseren wordt een aantal bovendekse parkeerplaatsen ingenomen, die op hun beurt ruimschoots zullen gecompenseerd worden op kavel 3B. Ter plaatse van de compensatieparking zal er een gelijkvloerse verbinding gemaakt worden naar de stationsparking om de parking in z'n geheel te kunnen blijven exploiteren.
'Ik ben blij dat we erin geslaagd zijn om door communicatie en onderhandeling tot een mooi project te komen. Hieruit blijkt weerom dat communicatie tussen de verschillende betrokken partijen een zeer belangrijk gegeven is bij het tot stand komen van dergelijke grote dossiers,' aldus schepen Franky Demon (CD&V).

(FN-Meegedeeld-FD/Foto: Binst Crepain Architects)

FN
Meer over Economie    Ruimtelijke Ordening    Mobiliteit    Politiek    CD&V    Franky Demon    Binnenstad    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag