Nieuws uit de Brugse regio

Het verhaal van de Nieuwe Snaar uit eerste bron

Het verhaal van de Nieuwe Snaar uit eerste bron
Brugge, woensdag 15/1/2014. Kris De Smet gaf gisteren een lezing uit zijn eerlijke en levende kroniek in de Foyer van de Stadsscouwburg. Een vijftigtal aanwezigen genoten van zijn voordracht.
Kris zei over de tot stand koming van zijn boek "Geen bio- of autobiografie maar geautobiografiseerd", hij had carte blanche gekregen van de anderen: "...zij hebben het nog niet gelezen..." zei hij. "Een heel arsenaal dozen met knipsels, foto's affiches, brochures,"... "niet te doen qua chronologie. Best dat Jan een goed geordende map van de eerste 10 jaar had. Zo kon ik starten." ... "Zelf ben ik een fervent lezer, 60 80 boeken per jaar. Schrijven: ja een dagboek, enkele cursiefjes, een reisverslag van Cuba ... en het verhaal op de VRT: Verloren Land"... "De tijd dat je schrijft kun je niet lezen. Maar na deze schrijfsels en de commentaar was mijn zelfvertrouwen gegroeid"... "Ook nog te maken met een deadline, zodoende in 2010 tijdens Foor 11, tussenin de repetities en optreden een versnelling hoger zitten schrijven net een kluizenaar achter zijn PC. Eindelijk was het klaar en het eerste exemplaar heb ik gekoesterd, eraan zitten voelen, aan zitten ruiken, en dat vier uur lang, vreemd".

Het verhaal

Fragmenten werden voorgelezen en ook tijdens het doorlopen van de historie vele oude unieke beelden geprojecteerd. De eerste editie van Dranouter (1975) ' De Snaar', het eerste tv optreden van Geert (1981), de grote decors, soms niet zo groot als je dacht, de hoge marmeren zuilen kon je opplooien en in een valies steken. Eenmaal samen met drie schoonheden op het podium -Trio Grande- . Opname van de eerste plaat in de Hifi Home Studios in de Steenstraat in Brugge. Beeldfragment van Urbanus die ons aankondigde. De derde prijs in Montreux, en ook de publieksprijs, nog met blauwe decors, nu is dit gesofistikeerder, green screen. "Dynastyrock" in 1985 op de Vara,...
Hij deed ook nog een demonstratie met enkele attributen, en dan... " Nu mag je vragen wat je altijd al wilde weten of nooit durfde vragen". Enkele sketches werden uit de doeken gedaan en de bijbehorende anekdotes. Hilarisch was de halve bol. Geert had het lumineuze idee om dit uit te testen in zijn tuin, een put gegraven, een stok geplaatst en beton ingegoten niet te doen. Polyester was het antwoord... Geert zullen jullie nog wel zien in bepaalde circusacts, hij is pas 53 geworden, de zoon van een turnleraar.

Nog enkele vragen en antwoorden en zij die nog een boek wilden kopen, kregen nog uitleg, weetjes en een handtekening erbij.

(Patrick Stieperaere-eigen Berichtgeving/Foto: Stippy)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Showbiz    Muziektheater    Rock/Pop/...    Literatuur    Evenementen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag