Nieuws uit de Brugse regio

Pasadena Roof Orchestra voor een Nostalgia concert in de Stadsschouwburg

Pasadena Roof Orchestra voor een Nostalgia concert in de  Stadsschouwburg
Brugge, maandag 20/1/2014. Na  drie jaar nog eens in de Brugse Stadsschouwburg, een zondagmiddag swingend op de tonen van de –Pasadena Roof Orchestra-

Gestart met een bekend in het oor liggend muzikaal nummer, onmiddellijk zaten we al in die sfeer van de 20's en 30's. PRO heeft geen gelijke op het gebied van authentieke swing. Opgericht in 1969, op een unieke wijze ( check de historie v/d band ) en sinds 1975 professioneel met optredens her en der op de wereldbol. Duncan Galloway ( bandsinger en -leader en musical director ) nam de micro in handen. Een groet naar de Royal Box, ' ... just in case …'. Tijd voor ' I Can't Dance'. Had nog tegen zijn dochter gezegd dat hij in België zou optreden. 'the country that will win the World cup, …such good players…'. Noemde enkele namen die in Engeland speelden en gelach kwam uit het publiek. De toon van de avond was gezet en de nrs. volgden elkaar op met nu en dan Duncans zang en bindteksten, typisch Britse (humor). Een geboren gastheer.

' Putting on the Ritz ',( ja, Robbie Williams, maar zij eerder ). ' When you got a Little Springtime in Your Heart ', een romantisch 30's nummer. ' Cheek to Cheek ', wel zonder Fred en Ginger. ' Bei Mir bist Du Schön ', het alomgekende Andrew Sisters nummer. 'The next one, they never play at weddings ': ' Change Partners ', ja ze spelen op huwelijken, verjaardagen, begrafenissen, … ' Top Hat ', nog steeds een indrukwekkend en enorm swingend nr. ( titelsong van de gelijknamige film ). En tussendoor een mopje : een Brit wandelend in Brugge raapt iets op van straat en gooit het in de vuilnisbak. Plots komt er en Genie tevoorschijn, en hij mag een wens doen. Vliegangst, dus vraagt om een autostrade van Brugge naar NY, anders komt hij er nooit. Te moeilijk zegt de Genie en een andere wens mag hij doen. Dat Engeland het WK voetbal wint, de genie vraagt : ' …die autostrade met één of twee rijvakken '. Geschater uit in de zaal. ' Honeysuckle Rose ' wordt gespeeld. '  Close your eyes, imagine, Covent Garden 1929 NY, tijd voor ' Black and Tan fantasy ' met twee sublieme solo's. Duncans dochter is 8, maar denkt dat ze 20 is. Pa laat thuis, zij in bed, hij komt thuis maar ze is nog wakker. 'Veel applaus in Brugge, veel cd's verkocht,…'. Een mooie verkooptruc, … ' … I'll sign them, so they'll be have more value on E-Bay..'. Ons laatste nummer, …'… now it's time to have our cup of tea …'. Het nummer ' Tiger Rag ' met een extra zanger, ( de trompettist ). De eerste 50' zitten erop.

Na de pauze, een andere tenue, smetteloos wit en de eerste noten van ' Lullaby of Broadway ' verspreiden zich door de zaal. ' Where the Blue of the Night (Meets the Gold of the Day) ', the signature-tune van Bing Crosby. Duncan :' … Bing zou over zijn vriend , Bob Hope hebben gezgd dat hij klonk als een kruising van een koe die gemolken moest worden en een auto die niet wil starten … so they say'. De filosofie van Duke Ellington, ' It Don't Mean a Thing if it ain't got that Swing '. Een eigen nr. van Duncan uit 2013, ' I'm All in for You '. Ben Cummings op trompet, en zang tijdens ' Saving all My Love/ Kisses for You '. Hij miste de laatste hoge noot, maar vhet werd hem vergeven met een lachje. Een korte versie van ' My Blue Heaven ' die overging in ' Singing in the Rain '.

"In elke grote band zit er een kleine band, ziehier onze eigenste zes, unplugged." Net een New Orléans Dixieband. (drum, sousafoon, trompet, trombone en zang en de bijbehorende solo's).

Allen weer op scene en ' The Golden Way ', instrumentaal, volgend door ' Tom Thumb's Drum ', een drumsolo om U tegen te zeggen, swingend, fibrerend … de rest had het toneel verlaten, komen allen terug, de solo duurt verder, één valt in slaap, de anderen ook bijna. Een harde slag en iedereen wakker. Een muzikaal geestigheidje. Nog een laatste romantisch nummer, ' Goodnight Sweetheart ', voor ' Minnie the Moocher ' figuurlijk ten tonele verschijnt. Het publiek wordt erin meegetrokken … de HidiHidi Hi's … en JediJedijedi's klinken in de zaal. Afsluitend met een jump en een split. Handen op elkaar en geroep om bissen.

"Dit jaar geen problemen met de tunnel, nu een open ticket." 20140120PasadenaRoofOrchestra
' Side by Side' , nee ? verkeerde titel, ' Nagasaki ' uit de late jaren twintig.
Eindigen deden ze met ' Home in Pasadena ' , hun allereerste nummer en hiervan werd de groepsnaam afgeleid.

Een schitterend Nostalgia concert, Duncans présence en stem, en zijn tienmans band met één vrouw: Pianist  Simon Towley, trombonist Adrian Fry, trompet Ben Cummings, drum John Sutton, banjo Graham Roberts, sousafoon David Berry , tenorsax Oliver Wilby, altsax Dai Pritchard tenorsax Robert Fowler… en trompettist Malcolm Baxter.

De nieuwe arrangementen van de nummers nemen vooral Fry en Towley voor hun rekening. 

(MMR-Eigen Berichtgeving/Foto: Stippy)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Eenmalig    Concert    Showbiz    Evenementen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag