Nieuws uit de Brugse regio

Gordie Mackeeman & the Rythm Boys in de Stadsschouwburg

Gordie Mackeeman & the Rythm Boys in de Stadsschouwburg
Brugge, maandag 27/1/2014. Zondag 26 januari was Gordie Mackeeman & the Rythm Boys te gast in de stadsschouwburg. Ze staan te boek als Canada's best old time roots band uit Prince Edward Island. Tevens hebben ze al enkele grote prijzen gewonnen voor hun energierijke shows, zoals de prestigieuze Galaxie Supernova Award op het Ottowa Folk Festival in 2012, ( live performance ). En datzelfde jaar waren ze ook aanwezig in Glastonburry. "Bij ons onbekend" zoals Gordie tijdens de show zei.
Crazy Legs
Hijz heeft een aparte bijnaam die hij alle eer aandoet, 'Crazy Legs'. Dit demonstreerde hij al tijdens het openingsnummer. Een nummer geschreven over zijn ervaring toen hij op zoek was om ergens viool te leren spelen. ' Jim's Lament '. Leerde het in één of andere fiddleclub. ' Nu een nummer hoe het zou klinken als een Canadees met een Jamaicaanse zou trouwen.

Thomas Webb vervolgde,' dit is een nummer dat wij op onze manier spelen, Bluegrass. Dit geschreven nadat ik de film – Broken Circle Breakdown - gezien had net voor ik Canada verliet voor de optredens'.
' Black Velvet Waltz ', een instrumental, ' Als jullie zin hebben om te dansen, doe maar ', zei Gordie. 'Als we op toer zijn hebben we onze eigen cd's mee waarnaar we luisteren, een nummer van onze favoriet'.

'Het is de tweede maal dat we in België zijn, de vorige keer duurde het slechts vijf uur, en niet verder dan Zaventem, daar geland op weg naar de UK voor enkele optredens', ' … jullie hebben hier goei bier …'. 'In de UK, tijdens een optreden zei iemand dat we net The Beatles waren, … mooie eer, was het niet dat hij onmiddellijk hierop zei dat onze nummers ook maar twee en en halve minuut duren'.

Een cover werd gespeeld, gevolgd door, ' King Ganam Style ', volop sfeer en ritme tijdens dit nr. dat in feite een mix is van twee andere nrs. 'Onze bewerking en uitvoering van 'King Ganam Special en Kiley's Reel'. Webb zingt dan een Dylanachtig nummer, het mooie ' There is A Time '.

Ook een nummer van L. Welk mocht niet ontbreken, bekend van –The Lawrence L. Tv Show-.

'This is our last song, a break and then we come back and do it all over again'.

Luttele minuten later waren ze beneden tijdens de pauze al aan het signeren, geen dorst dus.

De volgende 45' opende met een instrumental. Webb nam dan de vocals voor zijn rekening in een volgende song, tijdens dit nummer een pracht staaltje contrabassolo, ook omdat Webb samen met M. Gee erop tokkelden en trokken. ' Champagne Polka ', een instrumental en en cover.

Hierna volgde ' Hay Boys ', …over een vriend, vriendschap …. Nog een instrumental ertussen en ' Wildwood Flower ' werd geïntroduceerd, geschreven over, ivm zijn broer. ' Turkey in the Straw ', een nummer naar aanleiding van het toeren tijdens de kerstdagen. Dan wordt er kalkoen gegeten met veel gravy ( vet ),… wij gestopt aan een restaurant, en dit was een zeer goed en goedkoop restaurant. Ze hebben er de beste en goedkoopste hamburgers with fries.

Een instrumental, een waltz, bekend als filmmuziek.

Gevolgd met een hoofdrol voor de banjo in een andere instrumental . '… fine folks here, dit was hun laatste show in België, we werden hier vriendelijk ontvangen, en vonden het zeer aangenaam dat Brugge een compleet onbekende Canadese groep wilde programmeren. Nu terug naar Canada, met nog een tussenstop in Schotland en enkele in Engeland geplande gigs'.

'Ragtime Cowboy Joe ', ' Gonna Get Out ' en ' O' Halloran Road ', traditionals en covers waren ook enkele nrs. die in de loop van de avond gespeeld werden. Niet echt vertrouwd met al hun nummers was het soms moeilijk om titels op de instrumentals te plakken en de Canadese taal is ook niet echt typisch Engels. Bijna aan het eind van een avondje opzwepende folkmuziek, een ervaring.Gordie legt zijn viool opzij en neemt een akoestische gitaar, en verzorgt zelf nog eens de vocals.

Origineel als ze zijn zo ook hun manier van songs schrijven, ' … deze gaat over schilderen, het plezier dat we hadden toen we bij een oom moesten of gingen helpen om zijn huis op te knappen, …schilderen '. ' Scraping the Paint '.

Amusement van de bovenst plank, folk heeft diverse stijlen, en dat hebben we vanavond gehoord en gezien. Tijdens de bis eindigden ze met ' … Motherland ?... '.

En natuurlijke nog een lange demonstratie die enorm gejuich deed opstijgen, Crazy Legs Gordie en ook nog viool spelend achter zijn rug.

Achteraf was er uiteraard signering in de benedenhal en was er tijd om te poseren met enkele toeschouwers.

(Patrick Stieperaere-Eigen Berichtgeving/Foto: Stippy)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Concert    Rock/Pop/...    Evenementen    Binnenstad    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag