Nieuws uit de Brugse regio

Nine to five: Blam zorgt voor chaos in de Maz

Nine to five: Blam zorgt voor chaos in de Maz
Brugge, zaterdag 12/4/2014. Vrijdagavond 11 april, bracht het Deense Neander Theater in de Magdalenazaal hun versie van een Nine to Five werkdag. 'Blam', gesitueerd in een open office, drie werknemers in een net pak, en hogerop, letterlijk, hun chef. De Collega's, Het Eiland, herkenbare hilariteit voor ons waar we enorm van hebben genoten. Maar deze Denen gaan nog verder, voeg er nog een vleugje  Monty Python, The Young Ones, Fawlty Towers aan toe en dit zijn maar enkele voorbeelden van hun mix van knotsgekke toestanden.

Herkenbaar

Iedereen die kantoorwerk kent, weet dat het soms saai kan zijn en altijd is er wel één die haantje de voorste is en soms eens die dagelijkse sleur ietwat opfleurt. Wat we vanavond meemaakten overtreft echter alles. We raken verzeild in de fantasieën van deze drie kantoorklerken en hun baas. Het typische te-laat-komen en het verdoezelen, het lichtjes plagen van een collega, … alles start met een simpele papierprop die gegooid wordt. Dit loopt al vlug uit in een wedstrijdje basket en tennis. Maar het escaleert tot een duizelingwekkend acrobatisch staaltje van filmisch theater waarbij ieder kantoorattribuut een andere functie krijgt.

Escalatie

De werkplaats verandert al vlug in een slagveld, een shoot action game. Datumstempels worden dodelijke wapens, een kapstok is al vlug een mitrailleur, kokers, papiermanden en brandblussers transformeren in bazooka's. We belanden in de wereld van de actiehelden. Jackie Chan- en Rambotoestanden. Zelfs Clint Eastwood en Quentin Tarantino zijn niet ver weg. Maar ook tedere momenten, de waterverdeler die tot leven komt en uitgroeit als een variatie op ET, sterft en het bijbehorend verdriet. Gevolgd door een uitbarsting die doet denken aan de film 'Carrie', zonder bloed weliswaar. Tijdens één van de niet acrobatische toestanden is er ook nog een mooie verwijzing naar 'Goodfellas', postnotes die al een onderdeel van de show vervulden worden nu sigaretten en kaarten. Het pokerspel kan beginnen. En zoals een camera rond een tafel draait, de expressie op de gezichten van de spelers vastlegd, draaien de vier acteurs hier zelf de tafel al rollend op hun bureaustoelen. Zelfs het bovenaanzicht op de tafel wordt niet vergeten door deze zijwaarts te keren.
Alles wordt prachtig in scene gezet door regisseur Kristjan Ingimarsson, setbouwer Kristian Knudsen en de muziek en geluids- en lichteffecten van Svend Kristensen en Lee Curran. Gesproken wordt er niet echt, nu en 20140411BLAMdan enkele zinnen of meer geluidjes die ze voortbrengen. De vier acteren en voeren hun stunts uit synchroon met de geluidsband. Een knap staaltje van mimiek. Om nog eens naar het filmische van de show te verwijzen, zelfs slow motion wordt ongelooflijk uitgebeeld.
De Hulk, Iron Man ( kaften, ordeners, cd schijfjes,… als harnas ), Robocop, Wolverine ( potloden als klauwen ), zover gingen ze met de uitwerking van hun fantasieën. De 70' minuten zaten er bijna op maar de ultieme climax die de set tot een reinste ravage herleidde, was het podium die tot 90° rechtop kwam met de bijbehorende actie en afsluitend met AC/DC's ' Highway to Hell '.

Tot viermaal toe kwamen ze terug om het daverend applaus in ontvangst te nemen, Kristjan Ingimarrsson, Joen Hojerslev, Lars Gregersen en Didier Oberlé.

(Patrick Stieperare-Eigen Berichtgeving/Foto: Stippy)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Theater    Evenementen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag