Nieuws uit de Brugse regio

Nieuwe Belfius kaartlezer werkt enkel met Windows

Nieuwe Belfius kaartlezer werkt enkel met Windows
Nationaal, dinsdag 22/4/2014. De nieuwe kaartlezer van de Belgische overheidsbank Belfius, die drie weken geleden nog al zijn klanten uitdrukkelijk waarschuwde om over te schakelen van het “onveilige” Operating Systeem Windows XP van Microsoft, naar “een ander moderner en veiliger operating systeem”, blijkt nu enkel nog te werken op het “onveilige” Operating Systeem Windows XP en Windows 7 en 8 van Microsoft. Dat blijkt uit antwoorden van de klantendienst van de bank.

Heel wat klanten van Belfius, die na de alarmerende berichten van de bank ondersteund door heel wat nationale media, overstapten naar door deskundigen als veel veiliger bestempelde operating systemen zoals OS-X van Apple of Linux, blijken door de bank opnieuw tot kosten te worden gedwongen.

Veiliger?

De Belfius kaartlezer, die dank zij een combinatie van veiligheidssystemen achter de electronische identiteitskaart (EID) en het bestaande encrypteringssysteem van de bankkaarten zelf, veiliger zou moeten zijn, werkt enkel met Windows en dat is op zich verbazend om meer dan één reden: Eerst en vooral werken zowel de EID als het bestaande systeem van Belfius al jarenlang perfect met Linux systemen. Sterker nog, ze werkten eerder op Linux systemen dan op Windows, waar men langer nodig had om het systeem onder de knie te krijgen. Maar nu slaagt Belfius erin een variante te maken, die op het OS van één enkele leverancier van software werkt. En het “toeval” wil dat die Microsoft heet, een speler op de softwaremarkt die nota bene de bedenkelijke faam heeft hoogst onveilig te zijn: geen enkel operating systeem heeft zoveel “last” van virussen, spyware, hackers en dergelijke, omdat de code dermate complex is geworden dat gaten vrijwel onvermijdelijk zijn.

Overheidsinbreng

Staatssecretaris voor de Modernisering van de Openbare Diensten Hendrik Bogaert (CD&V) sprak onlangs nog de hoop uit dat andere banken het voorbeeld van Belfius zouden volgen en juichte de schaalvergroting voor de e-governmenttoepassingen rond de EID toe.

Test-Aankoop onderzoekt deze hoogst amateuristische en discriminerende aanpak door een overheidsbank, die klanten zou verplichten twee keer van operating systeem te veranderen in drie weken tijd.

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer op
Meer over Economie    Techniek    Politiek    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag