Nieuws uit de Brugse regio

Vergunning voor nieuw onderwijs- en onderzoekgebouw KULAB rond

Vergunning voor nieuw onderwijs- en onderzoekgebouw KULAB rond
Brugge, maandag 5/5/2014. Vandaag verleende schepen voor Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) een vergunning voor de bouw van een ' op de campus Ter Groene Poorte. Het gebouw wordt opgetrokken ter vervanging van het bestaande KHBO gebouw beter bekend als 'het glazen kot'. Ook de bestaande sporthal en conciŽrgewoning op de site worden afgebroken.

Sinds september 2013 werden de academische opleidingen van KHBO geÔntegreerd in de KU Leuven, die daarom op deze site een nieuw schoolgebouw gaat bouwen. De academische opleidingen 'industriŽle wetenschappen & technologie' van de voormalige KHBO (nu Vives) zullen worden overgebracht van Oostende naar Brugge. De academische opleiding 'kinesistherapie & revalidatiewetenschappen' zal verhuizen van de Vives campus in de Xaverianenstraat naar de nieuwe campus in de Brugse stationsomgeving. Zo komen alle academische opleidingen onder een dak op een nieuwe universitaire campus KULAB. Vanaf academiejaar 2016-2017 wil KULAB alle academische opleidingen in Brugge kunnen aanbieden.

Deel groter plan

'Het project is een invulling van het recent goedgekeurde masterplan, waarin de toekomstige ontwikkelingen op de campus werden vertaald en omlijnd', licht schepen Franky Demon toe. 'Het nieuwe gebouw dat wordt ingeplant aan de zijde van de Spoorwegstraat heeft een bouwhoogte van 8 bouwlagen en volgt daarmee de opties genomen binnen het masterplan voor deze site. Het ontwerp werd voorgelegd aan de dienst Monumentenzorg en aan de Expertencommissie Unesco. In hun advies stelt DME dat men aan de hand van de bijgevoegde simulaties van overtuigd is dat de impact van dit gebouw op de werelderfgoedzone niet storend en zelfs nauwelijks merkbaar zal zijn. Tussen dit volume en de binnenstad bevinden zich bovendien ook de bestaande en toekomstige volumes op de kavels naast het stationsgebouw, die 26 meter hoog worden. Het project van Kulab ligt nog beduidend verder van de binnenstad en wordt nog een kleine 7 meter hoger, maar gezien de grote afstand tot de binnenstad is deze bijkomende verhoging aanvaardbaar voor een gebouw met een dergelijk belangrijke en publieke functie. Deze aanvraag kadert in de verdere ontwikkeling van de stationsomgeving tot een 'kennis-pool'. De architectuur wordt als erg kwalitatief beschouwd.

Het ontwerp is het resultaat van een architectuurwedstrijd.

Om de logistieke zone aan de zuidkant van het gebouw een realistische breedte te kunnen geven werd het gebouw zo ver mogelijk naar het noorden ingeplant, tot aan het her aan te leggen Kerkebeekpad. Er worden twee parkings voorzien met in totaal ruimte voor 124 parkeerplaatsen. Daarnaast wordt ook een comformtabele gelijkvloerse fietsenstalling voorzien met ruimte voor 270 fietsen. De planning van het project sluit aan op de momenteel in aanleg zijnde balkonrotonde en de heraanleg van het stationsplein kant Sint-Michiels.
Meer studenten

'Uiteraard betekent de komst van Kulab ook meer studenten in Brugge, dus zeker een troef voor Brugge als Studentenstad,' besluit urbanisatie- maar tevens ook studentenschepen Franky Demon.

(FN-Meegedeeld-FD)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Onderwijs    Ruimtelijke Ordening    Politiek    CD&V    Franky Demon    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag