Nieuws uit de Brugse regio

Plannen heraanleg kruispunt Koning Albert I-laan met Stationslaan goedgekeurd

Plannen heraanleg kruispunt Koning Albert I-laan met Stationslaan goedgekeurd
Brugge, woensdag 11/6/2014. Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) verleende een gunstig advies voor de plannen voor de heraanleg van het kruispunt van de Koning Albert I-laan met de Stationslaan, ter hoogte van de Boeverietunnel onder de spoorweg. Deze plannen kaderen in het totaalproject van de herinrichting van de stationsomgeving, kant Sint-Michiels.

In fases

In een eerste fase van deze herinrichting wordt ter hoogte van het kruispunt van de Koning Albert I-laan met de Barrièrestraat en de Rijselstraat een balkonrotonde aangelegd. Hier wordt het fietsers- en voetgangersverkeer gescheiden van de rest. De rotonde zelf wordt ingericht voor het gemotoriseerd verkeer, en daaronder wordt de fietsers- en voetgangerszone ingericht. Deze zone loopt onder de vorm van een plein door tot aan het station. Deze werken zijn momenteel in volle gang.
'Ook ter hoogte van het kruispunt met de Stationslaan, aan de tunnel onder de spoorweg, willen we de twee groepen weggebruikers van elkaar gescheiden houden,' legt schepen Demon uit. Bovengronds worden wegeniswerken voorzien voor het gemotoriseerd verkeer. Daarnaast wordt een fietsers- en voetgangerstunnel aangelegd, die start op het plein aan de achterzijde van het station, en die doorloopt tot in de Stationslaan. De tunnel bevindt zich aan de kant van de spoorlijn.

Geen verkeerslichten meer

'In tegenstelling tot het de bestaande verkeersregeling, zal het kruispunt na de werken niet langer via verkeerslichten geregeld worden', aldus Demon, die benadrukt dat alles er voortaan veel veiliger zal aan toe gaan. De fietsers en voetgangers zullen de rijweg ondergronds kruisen, in een tunnel die van het nieuwe stationsplein uitkomt in de Stationslaan tegen de spoorwegbedding. 'Ook aan de drukke verkeersbewegingen van de schoolgaande jeugd is gedacht, ' legt Demon verder uit. ' Ter hoogte van de ingang van het Sint-Lodewijkscollege komt een oversteekplaats. Tot aan dit punt is er enkel een fietspad aan de kant van de spoorwegbedding. Zo wordt vermeden dat de fietsers die vanuit het Sint-Lodewijkscollege richting station rijden, op het drukke kruispunt terecht komen, en wordt er voor gezorgd dat ze zich via de tunnel en het nieuwe stationsplein verder richting Sint-Michiels kunnen verplaatsen.'

(FN-Meegedeeld-Brugge/Foto: FN)

FN
Meer over Verkeer    Ruimtelijke Ordening    Mobiliteit    Politiek    CD&V    Franky Demon    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag