Nieuws uit de Brugse regio

Wordt Poortersloge nieuw Vrijzinnig Huis in Brugge?


Volledige ongemonteerde "live" audio

Wordt Poortersloge nieuw Vrijzinnig Huis in Brugge?
Brugge, dinsdag 24/6/2014. In de Brugse gemeenteraad dinsdagavond was de mogelijke aankoop van het pand van het voormalig Rijksarchief in de Academiestraat in Brugge, beter bekend als de Poortersloge stof voor stevige discussie.

Duur

Het was Mercedes Van Volcem (Open VLD), die minuten eerder nog applaudisseerde voor de voorgenomen aankoop van Hof Campers in de Julius en Maurits Sabbestraat, die het had over 'een onaanvaardbare aankoop in moeilijke budgettaire tijden. 1,2 miljoen euro is bijzonder veel geld voor een moeilijk ingedeeld pand, bovendien gelegen op niet echte topligging... Wat is de bedoeling hiermee, zonder visie, zonde dat dit in de meerjarenplanning zat. We verkopen eerst historische panden zonder te weten waarom. Beschamend... Waarom koopt u dit pand?' vroeg Mercedes Van Volcem zich af.

Bouwvalling?

Charlotte Storme (Groen) stelde zich dezelfde vraag, vooral 'omwille van de slechte staat van het pand... Het huis Sebrechts werd verkocht, precies omwille van de kosten van een restauratie, en nu koop je dit?'.

Koopje?

Schepen voor FinanciŽn Boudewijn Laloo (CD&V) noemt de operatie daarentegen 'een unieke opportuniteit, waar ons nageslacht ons dankbaar voor zal zijn. 1,2 miljoen voor 3 panden is een financiŽle opportuniteit, want we krijgen ook 80% toelage op restauratiewerken. We kunnen twee minder belangrijke panden ook weer verkopen, om... Dat nog geen bestemming vastgelegd is, is niet verkeerd,' vindt Laloo ', maar wij zijn er van overtuigd dat dit een financiŽle en historische opportuniteit is.'

Vrijzinnig Huis

Mercedes Van Volcem opperde overigens ook de mogelijkheid dat het pand zou worden gebruikt voor het onderbrengen van het Vrijzinnig Huis in Brugge... Of die mogelijkheid ook werkelijk zal worden uitgewerkt, zal de (verre) toekomst moeten uitwijzen.

Open VLD, N-VA en VB stemden tegen de aankoop. Groen onthield zich.

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto: FN)
Meer over Economie    Concert    Ruimtelijke Ordening    Politiek    CD&V    Groen    Open VLD    Mercedes Van Volcem    Charlotte Storme    Boudewijn Laloo    Binnenstad    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag