Nieuws uit de Brugse regio

Moods van start met Suzanne Vega

Moods van start met Suzanne Vega
Brugge, zaterdag 26/7/2014. Moods ! 2014 is gisteren gestart, de weergoden zorgden voor een aangename temperatuur. Dit was te merken aan de reeds grote opkomst, de dranghekkens voor het podium waren al ingevuld. Op het einde van de avond waar ooit de 'carwash' stond was volgestouwd met aangesleurde stoelen en tafels.

Binti

Binti, een meidengroep, niet zoals we dit kennen maar zes zussen die vocaal akoestisch in een mooie samenhang hun eigen sound van oude nummers vertolkten. ' Walk on Water', 'It's You', reggae, blues, soul, jazz. Een sobere begeleiding op toetsen en gitaar. De zussen uit Deinze met Egytische roots waren ooit gestart als straatzangers, meer bepaald op de Gentse feesten langs de straat waar het festein plaatsvond. Stilaan gegroeid en ook het podium of het festival groeide mee. Hadiel, Yasmin, Amina, Rana, Sherien en Fedia, de oudste 31, de jongste 20. Eigen werk was een uitdaging en in 2010 was het zover, hier en daar enkele instrumenten bijgevoegd. Dwarsfluit, electrische gitaar, drumbox, percussie en keyboard. Dit nog steeds met de harmonieuze samenzang. 'My Sun My Moon', ' My Love has told to Me', 'Our Light' enkele nrs. uit hun Ep 'Everybody Loves my Baby'. Mooie sobere dwarsfluitklanken op enkele nrs. van Rana en de fijne snaartoetsen van Amina gaven de samenzang en vol geluid. Deze dames zullen nog veel muzikaal luistergenot bezorgen her en der op onze podia en met hun roots ook ver buiten onze grenzen. Het publiek had een grote appreciatie voor hen, we verwachtten niet echt een bis maar het kon niet anders.

Suzanne Vega

En zo ook een kortere pauze tijdens het wachten op de verschijning van Suzanne Vega. Nog steeds een grande dame van de NewYorkse singersongerperformers. Binti, merci voor een apart geluid en prachtige teksten. Nog een groot halfuur en voor diegene die enkel 'Marlene On the Wall', 'Luka' en ' Toms diner' kennen, was dit ook een kennismaking met haar nieuw werk. Redelijk applaus, sober, er waren zelfs toeschouwers die vroegen, ' Heeft ze Luka al gezongen' ? Een nummer dat al dateert van 1987, Marlene 1985 en Tom 1988. Singersongwriters puren uit hun eigen ervaringen en toen was Suzanne nog een meisje van 26 jaar. Nu een volwassen vrouw van 55 jaar. En vele albums later, nog recent haar nieuwe album ' Tales from the Realm of the Queen of Pentacles', bevatten genoeg pareltjes. Volwassen nummers, nummers met dubbele bodems, metaforen. Oude song passeerden de revue, haar romance met een jongen uit Liverpool, ' I gave hilm this song and he gives me his bandana' , tijd voor 'Gypsy' ( 1987). Later op de avond zong ze het vervolg ' In Liverpool', 'what has happened with the guy'. Dit was haar eerste bis. Gevolg door het mooi 'Rosemary' uit 1999 . Tijdens haar optreden tweemaal de zwarte buishoed op, ' Marlene on the Wall' in het begin en later tijdens ' Tom's diner'. Ja, velen waren voor drie bepaalde nrs. gekomen maar twee zeer recente nummers, 'Don't Uncork what you Can't Contain' en ' I Never were White' tonen nog maar eens wat Suzanne in haar vingers' stem heeft. ' Don't Uncork …', een apart begin, een apart einde en nog een vreemder middengedeelte. Een metafoor. Ze verwees naar de zomer, ' People were white in the summer,in the heat. But my collar is black'. ' I never were White', weer een nieuw pareltje aan haar kroon, zwarte hoed. Ook was er plaats voor 'Crack in the wall', She recently said' This song is about those moments in time when you see or sense a spiritual world beyond this one. But if you try to hold on it, you lose everything. Fortunaly you can start over'. Er zat zeven jaar tussen haar nieuwe album en de vorige ' Beauty and Crime'.
Ze bedankte het in massa opgekomen publiek, prees de mooie stad Brugge, 'very beautifull, it's not NY, but …' Ze was hier uiteindelijk al enkele keren te gast, Cactus, Stadsschouwburg,… In het begin van de set was er een bepaald akkefietje met iemand vooraan, ze apprecieërde het niet maar de set ging door. Wat is mij een vraagteken. Een zeer mooie set, afwisselend met oude ( publiek razend enthousiast) en enkele minder bekende oude en nieuwe nrs. ( ietwat tam publiek ). Maar de mensen die Suzanne in het hart dragen hadden een pracht van een optreden meegemaakt op de opening van Moods!, het nieuwe Klinkers.

(Patrick Stieperaere-Eigen Berichtgeving/Foto: Stippy)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Concert    Rock/Pop/...    Evenementen    Binnenstad    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag