Nieuws uit de Brugse regio

Kim Clijsters blikvanger op 5e editie Optima Open te Knokke

Kim Clijsters blikvanger op 5e editie  Optima Open te Knokke
Brugge, dinsdag 19/8/2014. Op vrijdag 15 augustus en zaterdag 16 augustus ging het Optima Open te Knokke door. Na de eerste editie van het Nostalgie festival, was dit hier een lustrum editie en dit vijfde jaar stond niemand minder dan Kim Clijsters op de affiche, wat zaterdag duidelijk merkbaar was.
De vijfde editie, een ander recept dan de voorbije jaren, de spelers werden in twee poules ingedeeld om zo uit te maken wie zondag 17 augustus de finale zou spelen. Voor een vierde keer, Goran Ivanisevic of wordt het n van de vele nieuwkomers. Fabrice Santoro, Greg Rusedski of Xavier Malisse. De eerst dag ( donderdag 14 augustus won Santoro van Rusedski en Malisse versloeg Ivanisevic ). Tevens een mixed dubbel als exhibitie. Vrijdag was een regendag, zodat de matchen een 40 tal minuten later begonnen, het terrein moest eerst droog gedweild worden. Na de voorstelling van de twee spelers konden ze de baan op. Xavier tegen Pat Cash, een redelijk leeftijdsverschil, maar Cash gaf alles wat hij waard was en zorgde nu en dan voor een gezellige noot. Showelementen spelen hier ook mee en het publiek smaakt dat. Pat een meester in het omkopen van lijnrechters, wat toch nooit lukte, maar wel voor hilariteit zorgde. Ook de geluidsman, oftewel dj/omroeper deed zijn duit in het zakje. Toen Pat een bal hoog door de tribune buiten joeg klonk er gekletter van gebroken glas. Dit zouden we in de loop van de volgende dagen nog meemaken. Gepaste muziek, inspelend op de sfeer of uitlatingen van de spelers zorgde voor die aparte sfeer die op en rond het terrein hing. Malisse won met 6-4 en 6-3. Een Franse vaudeville volgde, maar met de nodige prachtige slagen en mooie punten. Henri Leconte, een meester in het bespelen van het publiek, en zeker niet onderdoend, Fabrice Santoro. Broek omhoog, op de knien zitten spelend, en Henri maar huilende baby's troostend. Fabrice die al tegen Rusedski gewonnen had, voegde er een tweede overwinning aan toe. De finale zou dus gespeeld worden zondag tegen onze X-man. Henri is een echte master of ceremonie, zelfs als hij niet moet spelen mag je alles van hen verwachten. Een Fransman waarbij je aan de lippen hangt.
Ivanisevic en Rusedski sloten af tegen Malisse en Dick Norman, een exhibitiedubbel. Dat ook Ivanisevic niet voor een grapje of stunt verlegen zit, demonstreerde hij vanuit een stoel. Xavier had al vlug door, al vanaf de eerste dag dat dit hier een leuk tornooi is. Hij speelde met veel plezier, los van de stress van de grand slams. Tennissen, alle mogelijke slagen bovenhalen, demonstreren in wedstrijdverband en gekruid met de nodige grappen. En toch is het duidelijk merkbaar bij allen wanneer het menens is want het betreft hier nog steeds een veteranentornooi, de Belgische manche van de ATP Champions Tour. Een serie tornooien voor 'living legends' ( spelers boven de 30 ).
Zaterdag was het de beurt aan Ivanisevic en Cash om te openen. De opa ( zoals Goran zei ) tegen de ouwe getrouwe ( won dit reeds drie keer ). Het duel eindigde in het voordeel van Ivanisevic. Goran demonstreerde nogmaals eens waarom hij in n seizoen duizend aces sloeg. En op een bepaald moment had hij n van Pats handelsmerken gejat en bond ze rond zijn hoofd. Het gaf een extra boost voor een moment.
De volgende match werd betwist tussen Henri Leconte en Greg Rusedski. Leconte speelde en genoot, en nu en dan dachten we dat hij de overwinning zou behalen maar de entertainer in hem liet de overwinning aan Greg. Dat hij het echter niet gestolen had viel op tijdens de vele harde en secuur geplaatste winners en de rushes die hij maakte over het terrein om toch maar dat ene na het andere mooie punt te kunnen scoren.
Maar de grote massa keek vooral uit naar de exhibitie mixed dubbelmatch tussen John Mc Enroe en Monica Seles tegen Kim Clijsters en de balvirtuoos en legende Mansour Bahrami. Een 58 jarige Iranir die alles met een bal doet wat je je maar kan indenken. Kim en Mansour wonnen met 9-7. Allen amuseerden zich en toonden dat ze hun typische slagen nog steeds uit hun racket toverden. Hoog, laag, cross, volley, slice, Harde geplaatste opslagen, en nu en dan spaarden ze elkaar niet. Enkele rally's tussen John en Kim waren van hoge kwaliteit. Meestal in het voordeel beslecht van Kim, dit tot verbazing en soms kleine lach van Big Mac. John, ook show verkopend. Spelend met zijn shirt over zijn kop getrokken, ja ouder en wijzer, en toch zie je nog steeds de jonge rebel op het veld staan. Monica, had haar bodyguards mee, in pakken gestoken security met oortjes. Nu en dan ietwat onwennig maar al vlug speelde ze met evenveel plezier als de rest. Ze gooide zelfs een tweede bal in het veld want John en Kim waren toch maar aan het afwegen wie de beste was. Zo kon ze nog een balletje slaan tegen Mansour. Bahrami die zich al bezeerd had donderdag maar toch wilde spelen zaterdag, kwam bijna frontaal in botsing met het reclameblok aan de zijkant van het net. Maar geen schade en rechtstaand erop bekeek hij het spel, Mc Enroe kon niet meer. Na nog vele mooie balwisselingen en punten kregen alle vier een grote ovatie van de massa.
Na elke match werden er door bepaalde spelers enkele ballen het publiek ingeslagen, hij of zij die er n kon vangen met een logo van Optima mocht proberen de service van de speler of speelster te retourneren. Een tennisracket was de prijs. En er zaten toch enkele opkomende talenten tussen.
Zondag 17 augustus won Xavier het tornooi.
Een zeer geslaagde lustrumeditie en tevens uitmuntend georganiseerd geheel. Organisatie en alle medewerkers zorgen dat alles tot in de puntjes verloopt. Een zeer vriendelijk en professioneel onthaal in de persruimte. Het enige minpuntje, er zijn er toch altijd die de etiquette niet kennen wanneer ze naar hun zitplaats mogen gaan, dit soms tot frustratie van de mensen aan de in- en uitgangen.

(Patrick Stieperaere-Eigen Berichtgeving/Foto: Stippy)
Meer op www.optimaopen.be
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Sport    Media    Evenementen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag