Nieuws uit de Brugse regio

Wil IVBO geen afval vermijden door mee te werken met Repaircafés?


Volledige ongemonteerde "live" audio

Wil IVBO geen afval vermijden door mee te werken met Repaircafés?
Brugge, woensdag 17/9/2014. Eén van de doelstellingen van de Brugse afvalintercommunale IVBO, is vermijden dat afval ontstaat, wat door IVBO vooral wordt ingevuld door het sensibiliseren rond sorteren, enzoverder. Voor gemeenteraadslid Bruno Mostrey van mag dat echter wel iets meer zijn, en hij stelde gisterenavond in de gemeenteraad voor dat IVBO actief zou meewerken aan 'Repaircafés' .

Concept


'IDM, de intercommunale Durme-Moervaart, is de afvalintercommunale voor de omgeving van Zelzate en die heeft wel zo'n Repaircafé.... Het concept is eenvoudig. Op regelmatige en aangekondigde momenten wordt een Repaircafé opgezet. Mensen komen met allerhande defecte spullen — zij het een stoel, een radio, of een trui — en er wordt gekeken om die te herstellen. Er zijn mensen aanwezig met kennis van zaken en zij doen de herstellingen of geven instructies en gepast alaam om de herstelling in groep zelf te doen. Zo is het tevens ook een ontmoetingsmoment en zelfs een leerproces.' zegt Bruno Mostrey. 'Op die manier worden spullen hersteld waardoor heel wat afval vermeden wordt. En doen vele mensen een flinke besparing omdat ze geen nieuw product of gereedschap dienen te kopen.' Groen Brugge stelt dan ook voor om het IVBO ook zo'n Repaircafés te laten organiseren, al dan niet met een partner.

Leuk, maar

De bevoegde schepen Mieke Hoste (sp.a) noemt het concept van leren herstellen een beter alternatief is voor weggooien. Het Repaircafé helpt zo niet alleen de afvalberg te verkleinen, daarnaast draagt het bij aan een mentaliteitsverandering, die nodig is om mensen warm te maken voor een duurzame samenleving. Tot slot is het Repaircafé ook een sociaal evenement: buurtgenoten ontmoeten elkaar op een nieuwe, verrassende manier. Dat kan leiden tot nieuwe contacten in de buurt en bevordert de sociale cohesie en dit kunnen we alleen maar aanmoedigen. In Brugge werden al enkele Repaircafés georganiseerd door VormingPlus regio Brugge (foto) en er wordt er nog één in het najaar georganiseerd. 'Kleine elektrische apparaten, kleding, meubeltjes, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, fietsen, speelgoed etc., kortom alles wat kapot is, is welkom en maakt kans op een geslaagde herstelling. De enige voorwaarde is dat je het zelf naar het Repaircafé moet brengen.' De toegang tot het Repaircafé en het advies van de vrijwillige deskundigen is gratis. Enkel de kost van een eventueel vervangingsonderdeel is vanzelfsprekend te betalen.
De herstellers zijn vrijwilligers , vaak met een technische achtergrond... De vorige edities van de Brugse Repaircafés kenden volgens Hoste een groot succes, met 80 à 120 deelnemers. Het initiatief wordt door de stad vanuit de dienst leefmilieu ondersteund, door het voeren van extra promotie en dat mag in de toekomst nog meer worden... Maar we vinden het niet nodig dat IVBO daarbij betrokken wordt...' besloot Hoste.

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto: Vormingplus)

FN
Meer op www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=36718
Meer over Economie    Onderwijs    Milieu    Techniek    Politiek    Groen    sp.a    Mieke Hoste    Verenigingen    Bruno Mostrey    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag